19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Последният крал на елините почина в Атина

svesht.

Последният крал на Гърция Константин II, с чието управление е свързан един от най-турбулентните периоди в съвременната история на страната, почина на 82-годишна възраст, съобщи гръцката обществена телевизия ERT във вторник вечерта.

Крал на гърците и принц на Дания, той управлява Гърция между 1964 и 1973 г., когато монархията е свалена от военната хунта на полковниците.

Константин Втори беше съпруг на датската принцеса Анне-Мари, братовчед на крал Чарлз III и кръстник на принц Уилям,

Според ERT.бившият крал е починал от инсулт, след като миналата седмица е бил хоспитализиран в Атина. Съобщава се, че е страдал и от респираторни проблеми, според някои гръцки медии.

Потомък на кралското семейство на Шлезвиг-Холщайн-Глюксбург, той също е брат на София, майката на испанския крал Фелипе VI.

Монархията в Гърция беше премахната с референдум през 1974 г., с което се сложи край на датската династия, създадена през 1863 г. от прадядото на Константин II, Джордж I. Когато се възкачва на трона като Константин II на 23-годишна възраст през 1964 г., младият монарх, който вече е постигнал слава като олимпийски златен медалист по ветроходство, е изключително популярен. Той голяма част от тази подкрепа с активното си участие в машинациите, които свалиха правителство на Централния съюз на премиера Георгиос Папандреу.

 

Епизодът, все още широко известен в Гърция като „вероотстъпничество“ или отстъпление от управляващата партия на няколко депутати, дестабилизира конституционния ред и през 1967 г. довежда до военен преврат. В крайна сметка Константин се сблъсква с новото управление и е принуден да замине в изгнание. Следващите десетилетия бившият крал прави само мимолетни посещения в Гърция, които всеки път предизвикват политическа и медийна буря, докато постепенно се установява отново в страната през 2010 г., където носталгията към монархията се споделя от малцина, пише Асошиейтед прес.

 

 

 

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!