25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Да си роден на Богоявление преди 175 години

pametnik botev

Да си роден на Богоявление преди 175 години и да изпълниш собствения си завет: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира: него жалеят земя и небе, звяр и природа и певци песни за него пеят…“. Всичко това и много повече е поетът, революционер и един от стожерите на българщината Христо Ботев. Днешната годишнина се отбелязва с особена тържественост в родния град на големия българин Калофер. Честванията там започнаха още на 5 януари в Националния музей „Христо Ботев“ с тържествен спектакъл на възпитаниците от местната гимназия, носеща името на поета. Събитието беше последвано от поклонение пред паметната плоча на родното място на възрожденеца.

На датата на неговото рождение – 6 януари, тържествата отново по традиция започват от двора на Националния музей, където се намира първият издигнат паметник на революционера в родния му град. Цветя ще бъдат поднесени и на паметника на тази, която беше „любов и вяра“ за Ботев – неговата майка Ивана Ботева.
В двора на къщата, в която най-дълго е живяло семейството, ще прозвучи първото Ботево стихотворение „Майце си“ – допълва програмата Ася Николова. Митингът поклонение ще започне в 11 часа, а гирляндът на славата, който повече от 20 години се поднася на паметника в града, ще бъде най-скромният, но най-верен израз на любовта на българите към делото, живота и всичко, което ни е завещал Христо Ботев, уточнява Николова.
Центърът на тържествата – Националният музей „Христо Ботев“ в Калофер, е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство и в която са живели най-дълго. Представлява комплекс, разположен в парк „Ботева градина“, създаден през 1926 г. и включващ мемориална къща-музей, експозиционна зала, паметник на Христо Ботев от 1930 г. и паметник на майката на поета Иванка Ботева. От този дом революционерът тръгва за „черна чужбина“, за да отдаде „сили и младост“ за свободата на любимото си Отечество. Къщата е разрушена при опожаряването на града през 1877 г. По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна, сградата е възстановена по спомени на брата на поета о.з. ген. Кирил Ботев и по-стари калоферци. Официално е открита като музей на 2 юни 1944 .г.

Днес Националният музей „Христо Ботев“ се радва на голям интерес от посетители. Преди всичко това са български ученици, младежи, и семейства – разказва ни директорката му Ася Николова. И допълва, че през последните 10 години имат много посещения от страна на българи, които отдавна са се откъснали от своята родина, живеят от години в чужбина, но държат да покажат на децата си мястото, реликвите, които то пази и спомена за голямата българска смелост и вяра.

Всяка прилика с днешни събития е случайна или не съвсем… Историята се повтаря, ако не я помниш! Част от живота си Христо Ботев прекарва в Украйна и по-специално в Одеса, Задунаевка и Измаил, което го прави част от историята и на българите по тези места. Там той получава образование, работи като учител и пише първото си стихотворение „Майце си“.

Снимки: muzeibotev.com

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!