20 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В Пещера празникът Богоявление ще бъде отбелязан на 6 януари

bogoyavlenie

Пещера. В Пещера празникът Богоявление ще бъде отбелязан на 6 януари с литийно шествие, тържествен водосвет и ритуал по хвърляне и изваждане на Светия кръст от водите на езерото в Централния парк.  Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос.

Празникът ще започне в 11:30ч. С литийно шествие от четирите православни храма ще потеглят свещеници, миряни и граждани, за да се съберат пред сградата на Община Пещера. Те ще бъдат посрещнати от кмета на общината Йордан Младенов.

След това християните ще се отправят към парка, където ще бъде отслужен водосвет последван от хвърлянето и изваждането на кръста. Миналата година 24-годишният Атанас Тончев хвана за първи път заветната реликва.

По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за хванат разпятието. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни. Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!