20 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Българска народна песен звучи във филм, претендент за Оскар

В началото на февруари българската публика ще види премиерата на филма „Баншите от Инишерин“ на режисьора Мартин Макдона. Лентата е сред фаворитите за Оскар, а в главните роли са Колин Фарел и Брендан Глийсън. На фестивала във Венеция продукцията отнесе престижните награди за най-добър сценарий на Макдона, както и за най-добра мъжка роля на Колин Фарел. Филмът също така, е номиниран за осем награди „Златен глобус“ (включително за най-добър филм – мюзикъл или комедия, режисура и сценарий).

Колин Фарел в „Баншите от Инишерин“

Колин Фарел в „Баншите от Инишерин“

„Баншите от Инишерин“ започва по неочакван за нас, българите, начин. Докато героят на Колин Фарел върви, в близък план се чува песента „Полегнала е Тодора“, изпълнена от „Мистерията на българските гласове“.

Красивата фолклорна песен е обработена от Филип Кутев за изпълнение от многогласен народен хор и се е наложила като една от най-популярните български народни песни по света. Текстът ѝ е особено поетичен. Разказва се за девойка на име Тодора. Докато дреме под маслиново дърво, ветрецът отчупва един от клоните му. Момата се събужда и се скарва на вятъра, че е избрал възможно най-лошия момент, за да прекъсне съня ѝ, защото е сънувала любимия си, който ѝ носи китка цветя, а сред тях е поставил …  златен пръстен.

„Баншите от Инишерин“ е определян от критиката като черна комедия. Лентата е изпълнена с мрачен хумор притча за накърнено приятелство и опасностите от дребните обиди. Заснета е на изключително красиви локации в Ирландия, а за още по-голяма автентичност актьорите говорят местния диалект отпреди 100 години. Но драматичният сюжет не пречи филмът да се използва за реклама на северната държава, като атрактивна дестинация за туристи от цял свят.

Снимка: Facebook /The Banshees Of Inisherin

Снимка: Facebook /The Banshees Of Inisherin

Уникалният български фолклор неведнъж е използван в касови филмови продукции. Характерни за България вокали, изпълнени от Радка Варимезова, звучат във фантастичния екшън на режисьора Джеймс Камерън „Аватар“ – една от най-успешните продукции за всички времена с 9 номинации за „Оскар“.

Българската народна песен „Планино, стара планино“ на композитора Стефан Драгостинов е фон на спиращи дъха подводни пейзажи в документалния филм „Срещи на края на света“ на режисьора Вернер Херцог. Изпълнението е на женски хор към фолклорния ансамбъл „Филип Кутев“.

Гласове от Лондонския български хор пък звучат в холивудската продукция „Троя“, както и във филма „Кралицата дева“ за живота на Елизабет Първа.

Емблематичната за Тракийската ни фолклорна област песен „Притури се планината“, в интерпретацията на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“, е включена във филма „Исус от Монреал“ (1989 г.). Тяхно изпълнение, но на друга прекрасна българска народна песен – „Зайди, зайди, ясно слънце“, звучи и на финала на американския екшън „300“.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook /The Banshees Of Inisherin

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!