29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пеле почина на 82-годишна възраст

Бразилската футболна звезда Пеле, която се издигна от бедност, за да стане един от най-великите и известни спортисти в съвременната история, почина на 82-годишна възраст, съобщи дъщеря му в Instagram в четвъртък.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той влизаше и излизаше от болница през последните месеци, след като му беше открит тумор на дебелото черво.

Пеле, чието име е Едсон Арантес до Насименто, отбеляза световен рекорд от 1281 гола и е единственият играч, който някога е печелил Световната купа три пъти.

Той беше уважаван заради огромния си талант и повече от всеки друг играч по негово време можеше всичко с футболната топка: игра и с два крака, имаше страхотно темпо и издръжливост, можеше да стреля отлично с глава, да подава и разбира се – да вкарва голове.

Той се присъедини към отбора на Сантос на 15-годишна възраст и превърна малкия крайбрежен клуб в едно от най-известните имена във футбола.

През блестящ 18-годишен период в клуба той спечели всички почести в бразилския футбол, както и две Копа Либертадорес – южноамериканският еквивалент на Шампионската лига – и две Междуконтинентални купи, годишният турнир, провеждан между най-добрите отбори в Европа и Южна Америка.

Талантът му скоро е разпознат от националния отбор и той е избран за състава на Бразилия за Световното първенство през 1958 г. в Швеция – въпреки че психологът на отбора нарече 17-годишния „очевидно инфантилен“ и го посъветва да не играе.

Пеле отбеляза хеттрик в едно полувреме на полуфинала срещу Франция и още два гола на финала срещу шведския отбор-домакин – помагайки на Бразилия да спечели първата си шампионска титла.

Контузии го извадиха от всички мачове с изключение на два от Купата през 1962 г., която Бразилия спечели. На турнира през 1970 г. в Мексико вече напълно зрял 29-годишен Пеле печели титлата за трети път с отбор на Бразилия, който включва други звезди като Карлос Алберто Торес и Тостао, и е смятан от мнозина за най-великия отбор някога.

„Казах си преди мача: „Той е направен от кожа и кости, както всички останали“, каза Тарчизио Бургних, италианският защитник, натоварен да маркира Пеле във финала през 1970 г.

„Но сгреших“, посочи Тарчизио.

Пеле остава единственият играч, който някога е печелил три световни първенства, първото на 17-годишна възраст през 1958 г. Той отбеляза 77 гола в 92 мача за националния отбор на Бразилия.

Първоначално Пеле се отказва от активна футболна дейност през 1974 г., но след това приема предложение през следващата година да играе в новосъздадената Северноамериканска футболна лига за удивителната тогава сума от около 1 милион долара на година.

На терена Пеле изведе Ню Йорк Космос до шампионата на лигата през 1977 г. и привлече милиони фенове към спорт, който преди това изглеждаше недостъпен и европейски.

Години по-късно, когато Съединените щати спечелиха правото да бъдат домакин на Световното първенство през 1994 г., ръководителят на американската футболна федерация нарече Пеле „най-важната“ причина за това.

1281 гола на Пеле в 1366 мача, според таблицата на уебсайта на ФИФА, идват със стряскащата скорост от 0,94 гола на мач. Някои от тях бяха приятелски или в мачове, изиграни като част от военната му служба, но той беше също толкова плодотворен в официални турнири – със 757 гола в 812 мача.

Пеле страдаше от редица здравословни проблеми през последните години, включително операция на тазобедрената става, която му причини повтарящи се болки и проблеми при ходене без помощ. Той намали публичните си изяви, но остана активен в социалните мрежи.

Огромното му влияние се усети и извън терена. Като пример, преди да се пенсионира през 1977 г. в САЩ, Пеле излезе на сцената пред 75 000 зрители и с Мохамед Али, застанал до него, заявявайки: „Кажете с мен три пъти сега, за децата: Любов! Любов! Любов“

Каква страхотна мисъл…

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!