29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отдаденост

milena baltadzhieva izlozhba 115 g gimnazia

Пещера. „Отдаденост“ е най-точното наименование на изложбата на Милена Балтаджиева – учител в СУ „Св. Кл. Охридски“. То съчетава и нейната лична връзка с изобразителното изкуство и с педагогиката, и 115-годишната отдаденост на най-любимото пещерско училище към града и образованието.

Снимка : Валентин Стоянов

Изложбата във фоайето на НЧ „Развитие 1873 г.“ е свързана с юбилея на училището – 115 години от създаването му. В нея оживяват старите пещерски къщи с характерната си архитектура. Явен е пиететът на художничката към цветята – както изведени самостоятелно в натюрморта, така и изпъкващи на фона на сградите. Тя умело е използвала контраста между красивите, но поовехтели фасади и свежестта на цветята около тях. Този контраст разчупва границата между носталгия и сегашна емоция, между минало и реалност.

Снимка : Валентин Стоянов

Това е първата самостоятелна изложба на Милена Балтаджиева, която е имало участие във всяка изява на пещерските художници. Чрез нея тя се нарежда сред най-добрите преподаватели по изобразително изкуство в Гимназията.

Снимка : Валентин Стоянов

Още през 1938 г. част от първия патронен празник на училището е самостоятелната изложба на учителката по рисуване Босилка Попова (от Лъджене). В коридорите на старата сграда тя представя „40 свои платна от маслени бои и пастели. Преобладават портретите; има натюрморти и пейзажи, отличаващи се с точен рисунък и реалистични цветове.“ (из Летописната книга на Гимназията). На изложбата присъстват офицери от гарнизона и шефове на държавни служби. В Пещерската Гимназия са преподавали изтъкнати художници като Никола Атанасов, Стефан Гюзелев, Стоян Раканов.

Снимка : Валентин Стоянов

Представянето на изложбата е не само подготовка към спектакъла, показващ миналото и настоящето на Гимназията, но и дава представа на учениците какво реално може един техен учител.

Валентин Стоянов


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!