20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ обичаме природата и живеем в хармония с нея

ou sv patriarh evtimii

Пещера. „Който засажда дървета, обича и други освен себе си.“ – Томас Фулър

 Мислителите са го казали най-добре, а ние – ученици, учители, родители и помощен персонал от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“  – го направихме.

Засадихме надежда и показахме, че обичаме и другите освен себе си!

След чудесното предложение на Община Пещера и предоставените ни безвъзмездно 60 фиданки на дървета и декоративни храсти, училищната общност се зае с инициативата за тяхното засаждане. Председателят на Обществения съвет към училището Мария Кабакова и неговите членове Тома Каймаканов и Весела Хамамджиева се заеха с осигуряването на техника за изкопаването на дупките за доста големите фиданки. Благодарни сме на  Йордан Младенов – кмет на Община Пещера, с чието любезно съдействие ни бе предоставена възможност да използваме моторния свредел за земя на ОП „Чистота и поддържане на общинската инфраструктура“. Тук обаче трябва да благодарим и на фирма Делчев Инженеринг ООД за техниката и труда на работниците, които се погрижиха за изкопаването на дупките.

На 26.11.2022 година, след отправена покана от ръководството на училището, в двора му се събраха най-ентусиазираните ученици заедно със своите родители, учителите и помощния персонал. Водени от любов към своето училище и природата, която го заобикаля, прегърнали своя девиз „Избираме да бъдем добри!“ и осъзнали идеята, че всяко живо същество трябва да засади дърво и да остави следа след себе си, като своя кауза, засадихме 10 кестена, 10 бр. ясен, 10 бр. див рожков, 10 люлякови храста и 20 кипариса в училищния двор.

Унгари Маатай казва: „Докато не изкопаете дупка, засадите дърво, напоите го и го накарате да оцелее, не сте направили нищо.“ Засаждането на дървета е един от най-лесните начини да подобрим света, в който живеем. Дърветата създават въздуха, който дишаме и филтрират замърсяването, освен това са красиви и зелени, доказано правят хората по-спокойни и здрави. Халил Джубран споделя, че дърветата са стихотворения, които земята пише върху небето, а Александър Смит ги определя като най-добрите ни антики.

Благодарим на родителите: Спаска Харизанова, Атанас Янев, Весела Хамамджиева, Димитър Хамамджиев, Екатерина Велчева, Тома Каймаканов, Катина Търпанова, Костадин Гакев и Христо Сираков, които със сърце и желание подкрепиха инициативата на училището и заедно участвахме в най-добрия практически урок по любов и грижа за природата с нашите ученици. Големите зелени площи включени в пределите на училищния двор на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ предоставят прекрасна възможност на учениците ни за ежедневни срещи с природата. Те се учат и наблюдават, творят и се забавляват сред природата и неслучайно един от учебните предмети, чрез които реализираме иновацията в училището ни е „Здравно и екологично образование“. Усилията ни са насочени към формиране у учениците на здравословен стил на поведение, благоприятстващо здравето; екологично съзнание и култура, водещи до опазване на околната среда и запазване на екологичното равновесие.

Ежегодно в училището ни се провеждат много инициативи за почистване и облагородяване на зелените площи, цветните алеи и алпинеума, с които се гордеем, че разполагаме. Не пропуснахме и тази предоставена ни възможност от Община Пещера за засаждане на дръвчета в училищния двор, като и за това учениците ни да усетят мъдростта и посланието, което се крие в думите на Уорън Бъфет „Някой днес седи на сянка, защото някой отдавна е засадил дърво“.

Калинка Павлова

Директор на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“

гр. Пещера

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!