27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Общините предлагат национална програма за кастрация на бездомни кучета и котки

kuche

Общините предлагат национална програма за кастрация на безстопанствените кучета и котки, която да бъде подкрепена от държавния бюджет. В писмо до Министерството на земеделието и храните те обосновават необходимостта от такава програма.

Програмата е продиктувана от факта, че през последните няколко години има драстичен спад в осиновяването на прибраните от улицата животни, включително по линия на нашите и европейски неправителствени организации за защита на животните.

Същевременно продължава „развъждането“ на нежелани любимци и трудно може да се овладее потокът към улицата, уточняват местните власти.

В други европейски страни, например Кралство Нидерландия, такива държавни програми са довели до бърз спад от 2/3 на популацията от улични животни в рамките на 48 месеца.

Подобно усилие ще способства за контрола на домашните любимци, за ограничаване на „кучешкия туризъм“, както и за намаляване на насилието над и тровенето на безпризорните животни.

Програмата ще е от особена полза за по-малките общини, които никога няма да разполагат със средства за собствени приюти и ще продължават да действат по стихиен начин за прилагането на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствени питомци.

Общините и общинските предприятия стопанисват близо 70 приюта за безстопанствени кучета.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!