19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В Пещера откриха изложба на корейски майстори

izlozhba korea

Пещера. Изложба на корейски майстори на приложното изкуство беше открита в залата на Художествената галерия в града. В присъствието на ценителите на това изкуство уредникът на галерията Митка Млячкова, представи творбите и разказа за техниката „Манненхва“ по която са направени платната изобразяващи природни красоти от различни краища на Корея.

„Експозицията в пещерската галерия включва картини-седефена живопис, акварели и гоблени, изработени от естествени природни материали. Изкуството, зародило се преди повече от 1000 години, когато корейски майстори на приложното изкуство започнали да украсяват мебели и други предмети от бита с черупки от раковини.“, каза Млячкова.

Екзотичната изложба откри Елена Рядкова- зам.-кмет на община Пещера. „Фино изпълнение на творбите, изящност, изтънчени контури и красота са тези наречени „вечни картини“. В тях се съчетават блясък и цвят, мидени черупки и раковини, преливат се багри и настроения. Радост за очите и наслада за душата.“, така определи изложбата Рядкова.

Друг акцент в гостуващата в градът ни изложба са гоблените, типични за тяхната традиция. Корейската бродерия е вид национално изкуство. Основната черта на гоблените е тяхното фино изпълнение.Корейските гоблени неведнъж са отличавани със златни медали на международни изложби.

В изложбата са представени и акварели с акцент седеф,който е от кралска седефена мида- носеща щастие.

Седефът насочва светлината, затова не се изисква специална светлина за картините. Акварелите са нарисувани върху ръчно изработена хартия.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!