28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Откриха обновения Клуб на художниците

Пещера. В Денят на българския художник, кметът Йордан Младенов връчи ключа на обновения Клуб на художниците на неговия председател Илия Тончев.

Снимка : peshteraprim

Придобивката е предоставена за ползване от Община Пещера. На кратката церемония присъстваха Елена Рядкова-зам.-кмет, Фаня Иванова- председател на читалището, майстори на четката от града, почитатели на художественото творчество.

Снимка : peshteraprim

„Нашата Пещера спокойно може да бъде наречена град на художниците. Пещера е дал на България имена като Петър Стайков, проф.Веселин Стайков, Тодор Хаджиниколов, Стоян Раканов и още ярки майстори с които се гордеем. Нека този Клуб бъдя мястото където да обменяте творчески идеи, място за среща с ваши колеги. Специфичната ви дарба не е никак леко призвание, за това ние сме тук, за да ви подкрепим във всеки аспект на развитието ви.  Общинското ръководство се стреми да предостави съвременни условия за провеждане на изложби на творци от града и страната. Пожелавам ви още много творчески успехи! Честит празник!“, каза Младенов пред присъствещите.

Вече има набелязан идеен проект, който ще се осъществи през месец февруари 2023г. Творците се обединиха около идеята да участват в обща изложба, посветена на „Трифон Зарезан“ на 14 февруари.

Снимка : peshteraprim

За доброто надтроение се погрижиха изпълнители на народни песни от майсторския клас в ЦПЛР ОДК- Пещера.

Снимка : peshteraprim

 

ИСТОРИЯТА :

През есента на 1969г. в сградата на Градския музей-метоха на църквата „Св. Петка- няколко ентусиасти основават клуба на художника.  Основатели са Атанас П. Мулетаров, Иван Каравасилев, Михаил А. Захов, Коста Ив. Алексиев, Борис Г. Евтимов и Вълчо Ив. Узунов.

За председател е избан Атанас П. Мулетаров, който остава на този пост десетилетия.Организират се изложби живопис, графика, кована мед, ковано желязо, дърворезба и др.

През 1989г. Клубът има 52 члена и 15 поредни изложби.

Клубът се намира в Раковата къща /Дом на българо-съветската дружба/, в левия заден ъгъл на двора


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!