28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Държавното първенство по Гимкхана ще завърши на 29 и 30 октомври с две състезания във Варна

gimkhana rali

Държавното първенство по Гимкхана ще завърши на 29 и 30 октомври с две състезания във Варна.

В събота състезателното трасе ще бъде на паркинг „Централен“ в курортния комплекс Св. Св. Константин и Елена, а в неделя – на централния площад пред катедралния храм „Успение Богородично“. И двете надпревари ще започнат в 11:00 и са отворени за всички фенове на моторните спортове.

„ В Гимкхана може да участва абсолютно всеки, както любител, така и професионален състезател. Нужно е просто да има умения зад волана“, коментира Георги Русев от  АСК „Флат-Аут“ по време на специално организираната пресконференция днес.

„Осигурили сме възможност да се включат дори и лица, които не са навършили осемнайсет години, но имат желание, а и са придобили някакви умения. Естествено, нужно е и съгласие от двамата родители, както и подписани декларации от тяхна страна. Всеки може да участва, защото това е състезание на затворено трасе, взети са всички предпазни мерки и са направени необходимите застраховки и проверки.

„ Това е нашата цел. Да развиваме автомобилния спорт, но и това, което правим, да дава отражение върху всички нас“, допълва съорганизаторът Марин Калчев.

„ За съжаление постоянно сме свидетели на тежки катастрофи у нас. Не минава ден без някакъв инцидент. Вероятно няма човек дори и сред нас, който да не е засегнат от това – дали самият той или негови близки. Ние можем да помогнем на 18-годишните младежи, които току що са взели книжка, да се състезават при контролирани условия, за да натрупат нужните умения. Но Гимкхана не е само за тях. Тя е за абсолютно всички.

„ Миналата година имахме петнайсет участници и решихме, че сега можем да вдигнем летвата и да направим две надпревари на много по-атрактивни места. Влизаме директно в центъра на града в неделя и се надявам, че така ще можем да провокираме още по-голям интерес. За да развием автомобилния спорт, за да ангажираме хората, то състезанията трябва да бъдат на места, които осигуряват лесен достъп на публиката. И смятам, че тази година изпълнихме целите си, защото и двете локации са уникално добри – както за участниците, така и за публиката и спонсорите

Плановете на организаторите за следващата година са още по-амбициозни. Ако Гимкхана продължи да придобива популярност, което на свой ред ще мотивира и все повече спонсори да се включат в шампионата, най-талантливият млад състезател ще получи директна финансова подкрепа, за да може да продължи да развива кариерата си.

„ Ще използвам пресконференцията за настоящите състезания, за да споделя и какви са нашите планове за бъдещето“, обяснява Георги Русев.

„ Вече сме започнали активно да работим по въпроса. Догодина ще вдигнем допълнително нивото на организацията и при съдействие от спонсорите, с които вече водим разговори, ще се опитаме да подкрепим финансово една млада надежда от нашето първенство, за да участва в шампионат от по-висок ранг с истински състезателен автомобил.“

Заявка за участие в двете надпревари може да направите онлайн на www.gymkhana.bg или на място най-късно час преди старта. Стартовият списък за неделното състезание е ограничен до 30 участници, като приоритет ще имат пилотите, които карат пълен сезон в шампионата, както и най-бързите от неделя.

Досега в Гимкхана

Началото на сезона в Националния шампионат по Гимкхана бе дадено в Дебелт, където 25 пилоти от цялата страна се състезаваха в три манша. Първи в генералното класиране завърши Иван Владимиров (Opel Astra), следван от Бальо Тодоров (Subaru Impreza) и Калин Стефанов (Peugeot 206). При дамите номер едно бе Констанца Томова (Citroen Saxo).

Сапарева Баня бе домакин на втория кръг. Людмил Влахов (Toyota Yaris) завърши на секунда пред Иван Владимиров (Opel Astra). Челната тройка допълни Калин Стефанов (Peugeot 206), а при жените победата спечели Петя Генчева (VW Lupo).

Владимиров е лидер във временното класиране с победа и второ място, а при жените Констанца Томова има минимална преднина спрямо Петя Генчева. Заради двойния уикенд във Варна обаче битката за шампионските титли далеч не е предрешена.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!