20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Вежди Рашидов е председател на 48-ото Народно събрание

narodno sabranie
След 3 дни в размисли за липсата на консенсус и безброй гласувания на номинирани за бъдещ председател на парламента депутатите решиха и избраха своя председател.
Снимка : bnr.bg

Това е най-възрастният народен представител Вежди Рашидов, който вече три дни се опитва да вразуми своите колеги да конституират работата на Народното събрание, като изберат председател на институцията, за да не се блокира работата на държавата.

В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и „Български възход“ Рашидов бе избран за шеф на парламента с гласовете на 139 депутати, 73 гласуваха против, въздържаха се 27.

„Имам честта, благодаря, да бъда избран за председател на това Народно събрание“, заяви Рашидов след гласуването.

„Обещавам да съм консенсусен, намалете перченето, вслушвайте се в разума“, призова той.

Макар вчера Рашидов да оттегли номинацията си, днес лидерът на БСП Корнелия Нинова го върна в играта, като обяви, че зад него застават четири парламентарни групи.

„Не постигнахме съгласие на председателския съвет, но постигнахме необходимото мнозинство. Трябва да проявим минимум разум, за да тръгне парламента“, посочи Нинова.

В четвъртък Вежди Рашидов благодари и в същото време не склони да заеме най-високия пост в държавата с думите: „Оттеглям се в името на разума и ви моля, много ниско стойте до хората“.

Днес обаче ситуацията коренно се промени.

„Обединихме се около кандидатурата на единствения, който вчера успя да обедини българското Народно събрание“, обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Спор в пленарната зала предизвика почивка, поискана от Асен Василев от ПП, който бе изненадан от кандидатурата на Вежди Рашидов.

„Вие не бяхте на председателския съвет, но Кирил Петков беше там, какво има да се обсъжда кандидатурата на Вежди Рашидов“, контрира Атанасова.

Кирил Петков защити решението на Василев за почивка с мотива, че от ПП са били изненадани, че кандидатурата на Рашидов идва от БСП.

Политическата кариера на новоизбрания председател на парламента Вежди Рашидов включва поста министър на културата в кабинетите „Борисов 1“ 2009 г. до 2013 г. и „Борисов 2“ 2014 г. до 2017 г., избиран е за депутат от листата на ГЕРБ в няколко поредни парламента – в 41 НС, 42 НС, 43 НС, 44, 45 НС.

В 44-ото Народно събрание ръководи парламентарната комисия по култура.

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 г. завършва Художествената академия, специалност „Скулптура“ при проф. Д. Даскалов, където по-късно като утвърден творец преподава.

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!