27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:27, 20 октомври 20221min

Къде какво кълве по родните водоеми към 20 октомври

ribar zima

ЯЗОВИР „ГОЛЯМ БЕГЛИК“

Костури с прилична големина, над средната за страната, ловят на родопския язовир в приятните дни на „златната есен“. Като бонус идват и щуки, даже заради тях спинингисти­те се застраховат с надежден повод. Става добър риболов и на плувка, с жива стръв, даже понякога естествените примам­ки вършат най-добра работа. По понеже рибите са мобилни, важно е да се намери пасаж, за да се получат нещата.

ЯЗОВИР „МАЛКО ШАРКОВО“

И от този отдалечен на югоизток язовир към 18 октомври идват вести за силен улов на хищници, най-вече костури и по-рядко бели риби. Влизат с лодки и разчитат на джигови при­мамки. До неотдавна хващаха по някой шаран или едра каракуда на дъно, но така и не може да се направи си­лен риболов на мирни риби там. По-скоро е въпрос на късмет. Поне с хищниците има шансове през напредва­щата есен.

ЯЗОВИР „ТРАКИЕЦ“

Каракуди в стил „гол след гол“ ловят на язовира. Рибите са от дребни до средно като големина и кълват интензив­но, но заради изобилието от раци местните хора са при­нудени да залагат на имитации – силиконова царевица и пластмасово топче са топпримамките през тази есен. Обикновена дънна въдица върши чудесна работа, но с фидер също се хваща доста риба. Шарани обаче няма, а мнозина не се впечатляват от каракудската инвазия.

ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“

Към 18 октомври все още може да се хване някоя и друга прилична ка­ракуда на яз. „Йовковци“, като проверената так­тика за нея е хранилка с качамак и силиконова царевичка за стръв. Но вниманието на риболовците от „постоянното присъствие“ се преориентира към хищниците. Замятат на рибка даже и от моста, където ловят бяла риба и костур. Щуки също има и то с всякаква големина. За тях въдица на тапа и енергична рибка, подадена сред плантациите от треви.

РЕКА ТУНДЖА

Плувкаджиите се тешат основно с морунаши от всякаква големина по реката в долното й течение след Ямбол. На дъно (на фидер) може да се хванат и каракуди, а шараните се възприемат като специален бонус. Спинингисти също наобикалят реката. Кефали, распери, щуки, костури – това са рибите, които най-често се отзовават на поканата.

СТАРИ КОРИТА НА ЯНТРА

По корекциите на Янтра, както местните хора наричат множеството заблатени стари корита на реката, сега е времето на щуките. Чува се за хващани зъбатки от Вър­бица, Драганово, Куцина. Все пак да предупредим, че в щукарския риболов няма никаква сигурност. Може в някой ден да се направи супер улов, а на следващия да няма и следа от хищника. По доста обраслите водоеми залагат основно на класически риболов с жива стръв, понеже на спининг трудно се работи.

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.slrb.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!