25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

ДА „Архиви“ пусна два сайта за Гоце Делчев и Константин Стоилов

arhivi

Дигитална колекция, посветена на значими личности в българската история, представи през седмицата Държавна агенция „Архиви“. Два нови сайта пусна институцията за изкушените от историята – за Гоце Делчев и Константин Стоилов.

Гоце Делчев     Снимка: Държавна агенция „Архиви“

Гоце Делчев Снимка: Държавна агенция „Архиви“

Това са първите две интернет страници от новата дигитална колекция с документи за значими личности в българската история, посветени на съхраняваното в архивите наследство на Гоце Делчев и Константин Стоилов. Революционната дейност на Гоце Делчев е проследена чрез поредица от документи, писани на ръка от самия него. Те се съхраняват в Централния държавен архив и в други сродни културни институции, каза председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев:

„За първи път ние се ориентираме към работата на сайтове, посветени на личности от националната ни история. Започваме с Гоце Делчев, за който тази година е юбилейна – навършват се 150 години от рождението му. Догодина ще се навършат 120 години от смъртта му.  Идеята възникна по-назад във времето, когато подписахме поредното споразумение за сътрудничество с архивите на Република Северна Македония. Тогава една от идеите, които се завъртя беше да подготвим съвместно такъв сайт, тъй като при тях има немалко документи. Става дума за документи на Македонския научен институт, които са предадени на някогашната Република Македония заедно с костите на Гоце Делчев и други артефакти. Там е предадено това, което е било събирано от Македонския научен институт – именно лични документи. Македонската страна без официално да отказва се въздържа от участие и това ни накара да пристъпим към самостоятелна реализация на идеята, включвайки и документи от техните архиви, които се намират съгласно договора за обмен между двете архивни институции при нас в Централния държавен архив“.

Сайтът за българския политик и дипломат Константин Стоилов показва неговото значение за развитието на държавата в икономически и външнополитически план. Според доц. Михаил Груев Константин Стоилов е една от емблематичните фигури в следосвобожденската българска история:

„За съжаление малко познат и малко изследван човек с изключителни заслуги към модерната българска държавност.  Историографски през последните години се положиха усилия за заемането на това полагащо му се място, което той би трябвало да има сред фигурите за съграждането на модерната българска държава“.

Сред новите постъпления, придобити от Централния държавен архив през последната година е и Паметната книга за известния философ и поет Пенчо Славейков, изработена през 1940 г. от Българското академично дружество „Пенчо Славейков“. Тя е подготвена за тържествата в чест на Пенчо Славейков, организирани от дружеството в Брунате, Италия, в рамките на които е открита първата паметна плоча за поета върху фасадата на хотел „Белависта“, където Славейков умира през 1912 година. Книгата съдържа пожелания и подписи както на участниците в тържествата на 24 май 1940 г., така и на редица посетители на „Белависта“ и поклонници – българи и италианци, за времето от 1940 до 1944 г.

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!