18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Всички синеоки хора са потомци на един-единствен човек

dete

Всички синеоки хора на Земята са потомци на един-единствен човек. Това твърдят ученитe.

Знаем, че има доминантни и рецесивни гени. Сините очи са oт вторите. Знаем също, че всеки синеок човек има една и съща мутация, която е отговорна за цвета.

Всички синеоки хора на Земята са потомци на един-единствен човек
iStock

Сините очи са много по-редки от кафевите. Около 8-10% от населението на Земята има такива. Всички тези факти, които от дълго време са известни на учените, са ил помогнали да стигнат до откритието.

Мутацията на сините очи може да се сведе до един-единствен човек, който е живял преди 6000-10 000 години.

Генетиците от години изследват каква промяна в гена ОСА2, който определя нивото на кафяв пигмент в човешките очи, води до синьо.

Оказа се, че виновната мутация идва от изцяло друг ген – HERC2, който напълно изключва OCA2.

Предполага се, че мутацията се е появила, когато хората са мигрирали от Африка към Европа. Това би обяснило защо в миналото главно европейци са били синеоки.

Всички синеоки хора на Земята са потомци на един-единствен човек
iStock

Откритието е било възможно благодарение на труда на екип учени в University of Copenhagen, които са успели да проследят мутацията. Проучването им е било фокусирано върху очите с различни и редки цветове, като например зелените.

“Зелените очи могат да бъдат обяснени с намален меланин в ириса, за разлика от сините очи”, обясни ръководителят на датското изследване проф. Ханс Ейберг.

Всички синеоки хора на Земята са потомци на един-единствен човек
iStock

“От това можем да заключим, че всички синеоки индивиди са потомци на един човек. Всички те са наследили същия ключ на едно и също място в ДНК-то им”, допълни проф. Ейберг.

Всички синеоки хора на Земята са потомци на един-единствен човек

Източник: LADbible
Снимки: iStock


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!