29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

С Кулинарно шоу Пещера отбеляза Световния ден на яйцето

Пещера. Известният кулинар Иван Звездев бе основно действащо лице в провелото се днес Кулинарно шоу посветено на Световния ден на яйцето.

Снимка : peshteraprim

Повече от две хиляди души се събраха в центъра на града, за да се насладят на вкусните гозби, десерти и нетрадиционни ястия подготвени от общо петнадесетте групи участници в празника.

Снимка : peshteraprim

Община Пещера осигури шатри, пейки и маси за специалитетите. Храните приготвиха : ПГХВТ,,Атанас Ченгелев”, ОУ,,Петко Рачов Славейков”, ОУ,,Св.Патриарх Евтимий”, ОУ,,Любен Каравелов”, НЧ,,Сергей Румянцев 1909”- с.Капитан Димитриево, ДЦПЛУ – гр.Пещера, Ресторант „Плажа“, Ресторант „Лазур“, Ресторант „Неат“, НЧ „Зора 1903“ с.Радилово, Сладкарски цех „Тамос 71” ЕООД, НЧ „Просвета 1911“  с.Розово, НЧ „Никола Й.Вапцаров 1903“ с.Бяга и Клуб на пенсионера ,,Надежда” -гр.Пещера.

Снимка : peshteraprim

Старт на програмата сложиха прекрасните изпълнения на децата от от Центъра за подкрепа на личностното развие – ОДК Пещера, а докато те танцуваха посетителите можеха да разгледат щандовете с кулинарни изкушения.

Снимка : peshteraprim

Всеки от „отборите“ презентира своите предложения, като голяма част от тях се оказаха наистина уникални по своя характер.

Снимка : peshteraprim

Жителите и гостите на града бяха поздравени от кмета Йордан Младенов, който заяви, че за него е удоволствие да открие първото издание на Кулинарното шоу в Пещера. „Искам да благодаря на всички хора, които са днес тук – училища, читалища, ресторанти от община Пещера и региона, които ще покажат своите ястия приготвени от яйца. Но, скъпи приятели, всичко това нямаше да бъде факт ако не бяха и нашите спонсори – това са както чухте -„Биовет АД“, ЕТ „Ангелов“ – Иван Ангелов и Щерьо Тахов – „Земеделски стопанин“ и разбира се до нас винаги е бил и „ВП Брандс Интернешънъл“ АД, благодарение на тях можем да се почерпим и с по чаша червено вино. На всички вас, присъсващи пожелавам много добри емоции, благодаря на моите колеги от админстрацията на Община Пещера, които организираха това хубаво събитие, на всички ви желая много здраве и много успехи, нека да се наслаждаваме и да почетем Международния ден на яйцето, бъдете здрави!“

Снимка : peshteraprim

Фирмите производителки на яйца също изненадаха посетителите като за тях имаше сурови и варени яйца. Атракция за посетителите бяха тематичните игри с участници от публиката.

Снимка : peshteraprim

ЕТ „Ангелов“ – Иван Ангелов и Щерьо Тахов – „Земеделски стопанин“ осигуриха йца за поизводителите на блюдата с вкусни сюрпризи и яйцата, с които Иван Звездев приготви своя специалитет:

Снимка : peshteraprim
„Яйца на чалбур“
Необходими продукти

4 яйца
400 мл пилешки бульон
60 г краве масло
1/4 ч.л. кимион
2 стръка пресен лук /зимата се използва праз /
150 г кисело мляко
сол и черен пипер на вкус,
червен пипер за поръсване

За доброто настроение на пещерци се погрижи фолклорната певица Ангелина Милева. Празничната проява завърши с кръшно българско хоро, на което се хванаха от малки до големи пещерци и гости на града.

Снимка : peshteraprim

Световния ден на яйцето се празнува от 1996 година, като набира популярност във все повече страни по света от всички континенти. Организират се кулинарни състезания и фестивали в чест на яйцето. През 2009 година, дни на яйцето са отбелязани на езерото Балатон, където деца се състезават в изящно изрисуване на яйца, а възрастните споделят кулинарни рецепти на основата на яйцата. Яйцата са ценна храна, предпочитана от хората през вековете, заради своят малък размер, широка разпространеност, висока хранителна стойност и ценова достъпност. Яйцата са с високо съдържание на протеини и минерали и  ниско калорични.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!