05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Гимназията почете делото на проф. Пасков – създателя на нивалина

gimnazya spomen paskov

Пещера. За втора година учениците от седмите класове на СУ „Св. Кл. Охридски“ участваха в състезание в памет на проф. Пасков.

Снимка : личен архив

Още преди него във фоайето на училището г-жа Георгиева беше подготвила изложба с документи за проф. Пасков. Бяха представени негова снимка, вестник със статии за него, брошурата на Здравка Попова. В двете класни книги от 1930 и 1931 година можехме да видим успеха му като ученик. Поведението му е било примерно, имал е отлични оценки по всички предмети с изключение на руски език.

Снимка : личен архив

Самото състезание беше организирано от г-жа Петя Георгиева – учител по биология и здравно образование, и от г-жа Катерина Тодорова – учител по химия. Състезанието започна с презентация за живота на проф. Пасков, представена от Селин Арнаудова и Весела Делева от XII клас. Научихме кога семейството му е дошло в Пещера, какъв е бил професионалният му път, как е открил нивалина, какви награди е получил.

Снимка : личен архив

След презентацията отборите на VII А (Николай Панчев, Костадин Момчев, Лиляна Гаджева и Иван Карамитев) и на VII Б (Гергана Гюрджеклиева, Вероника Рогачева, Надежда Ненкова и Иванела Стоицева) отговаряха на въпроси за делото на проф. Пасков. Ние, от VII Б, завоювахме първо място, макар и с минимална преднина.

Снимка : личен архив

След състезанието беше ред на публиката да се включи в играта – учениците търсиха картончета със знаци на химични елементи и образуваха с тях химични съединения.

Снимка : личен архив

Беше дадена думата и на един специален гост – г-жа Здравка Попова, бивш учител по история в Гимназията и автор на книгата за проф. Пасков. Тя разказа за нашия известен съгражданин. Недоумяваше защо в Пещера се обръща толкова малко внимание на делото му. Даде пример с Асеновград, където Д. Пасков е завършил последната година на средното си образование (защото Пещерската гимназия тогава е била непълна) и където всяка година почитат името му.

Г-жа Попова беше любезна да отговори на въпросите на Шерлин Джан и Марио Копрившки от VII Б клас:

– Защо решихте да напишете книга за проф. Пасков?

– Бях чувала за него от баща ми. Имаше го на една снимка в семейния албум. Баща ми ми разказа, че проф. Пасков е открил лекарство срещу една страшна болест – детски паралич. Чувам, че през последните години в САЩ, в най-богатата и развита държава, е имало случаи на тази болест. А в България няма, защото всички новородени са ваксинирани.

 

 

– Срещнахте ли трудности при създаването на книгата?

– Писах книгата 20 години – започнах през 2000 г. Първо издирих семейството му, включително и леля му, която е била учителка по руски език в Пловдив и която ми даде снимки и материали. Многократно посещавах с. Бяга, в което проф. Пасков е бил лекар и в което пазят спомени за него. Непрекъснато е имало опашка от болни пред кабинета и пред дома му.

– Какво беше в училище, когато Вие бяхте преподавателка? Какви бяха учениците?

– Виж какви ученици съм имала – те сега са Ваши учители. Учениците бяха прекрасни – имало е и буйни, и любопитни… Има случаи, в които трябва да им вървиш по гайдата. Сега как е – Вие ли вървите по гайдата на учителите, или те по Вашата?

Снимка : личен архив

Състезанието затвърди идеята, че ние, пещерци, трябва по-често да си припомняме за живота на проф. Пасков, който пряко е свързан с града ни.

Снимка : личен архив

 

Вероника Рогачева, VII Б клас

Гергана Гюрджеклиева, VII Б клас


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!