03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков17:25, 13 октомври 20221min

Мариана Кукушева : Ръка, която дава – не обеднява

curkva sv petka

Пещера. В навечерието на храмовия празник на църквата Св. Петка, нов иконостас дариха Мариана, Сузана Кукушева- Петрова и Аспарух Кукушеви. На него ще бъде сложена иконата на Св.Мина, каза отец Димитър. Потърсихме Мариана Кукушева.

 

Ето какво каза тя :

Мариана Кукушева

„Църквата Св. Петка е символична за град Пещера.Тя е еднакво почитана и от християни и от мюсюлмани. Когато човек влезе в този Божи храм, разбира повече от всеки друг път, че Бог е един, независимо кой как го нарича и Божиите заповеди на всички религии гласят едно и също. В навечерието на големия християнски празник посветен на Св. Петка, в който спират аграрните мероприятия, моята фамилия реши да направи този човешки жест след разговор с отец Димитър, който е един изключително добър стопанин на църквата, и да подарим този иконостас, на който бе монтирана иконата на Св. Мина. Светията е покровител на семейството, на благодатта, на човещината, на децата. 

Не е важно колко струва този иконостас. Важно е с каква душа е купен този дар към църквта. Искрено вярваме, че миряните ще му се зарадват и вярваме, че Бог е този, който вижда и отрежда всичко. Волята ни бе нашите имена да не се вписват като дарители. Отец Димитър не се е стърпял и е разпространил новината, в което няма нищо лошо. Ние знаем, че пред Бог най-светли са скромните хора- тези, които оценяват Неговата помощ, които минават с нея през изпитанията и тези, които го носят в сърцата си. Защото Бог трябва да е във всеки есин от нас. 

Иконостасът е изработен в България, от прочута школа дърворезбари. Притежава всички нужни според канона символи на Църквата и отговаря на изискванията. Има характерните райски птици във високата си част. В долната му страна са двата орела, характерни за източноправославната църква. Дай Боже все повече хора да могат да даряват! И да оценяват силата дадена от Бог. Живеем в тежко време, в което се загубваме и забравяме, че всичко което ни се случва може да бъде преживяно с Божията помощ. Иконата е старинна и си е на църквата. Пожелавам на моите съграждани мир, щастие и късмет и много здраве !“

Свети великомъченик Мина е покровител на семейството, самотните жени, пътниците, бездомните, сираците, жените които не могат да заченат, знахарите и лечителите. Мнозина вярващи разказват, че ако човек се помоли пред иконата му с истинска вяра и отворено сърце, светецът винаги чува молитвите.

Молбата към Свети Мина винаги е чута, той сбъдва най-съкровените желания на вярващите в него.

Болните оздравяват, изгубените се намират, няма чудо, което да не се е случвало пред иконата на Светеца.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!