25 февруари 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

12 октомври, е Денят на българската Община

obshtina Peshtera

12 октомври е избран за празник на работещите в Общинската администрация през 1998 г. от делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините в Р България.

С това се поставя началото на една традиция в историята на българските Общини, която да бъде своеобразен мост между минало, настояще и бъдеще на местното самоуправление у нас.


Честит празник на всички, които работят в администрацията Община Пещера!

През 1882 година Княжество България има своя първи Закон за Общините и градското управление, публикуван тогава в брой 117 на Държавен вестник. С този закон се регламентира за първи път устройството и дейността на местните органи на държавната власт – Общинските съвети, Кметовете и техните помощници.

Българската Община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на държавата. Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена в първата демократична Конституция на самостоятелната българска държава – Търновската, приета на 16.04.1879 г., в която в Гл. 1, чл. 3 е записано „Територията административно се дели на Окръжия, Околии и Общини.”

През 1991 г. в новата Конституция в чл. 1, ал. 2 е записано, че „Република България е единна държава с местно самоуправление”, а чл. 136 определя Общината, като „основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление”.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!