07 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:32, 6 септември 20221min

Служебният кабинет обмисля да върне хартиените рецепти

Doctor writing out RX prescription

Министерството на здравеопазването предлага от 1 ноември лекарствата на бели рецепти да се изписват не единствено електронно, но алтернативно и на хартиен носител, се казва в прессъобщение на ведомството.

Основание за промяна в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти са получени десетки сигнали за затруднения от страна на медицинските специалисти, които нямат сключен договор с Националната здравноосигурителна каса и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти. Оплаквали се и болнични лекари, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на свои пациенти.

Целта на предложения проект е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител, се казва в съобщението.

Новото ръководство е анализирало европейското право и е установило, че по темата няма общоевропейско законодателство и единствено в Естония лекарствата се изписват само по електронен път. Ако предложените промени бъдат приети, рецепти ще могат да се издават и при домашно посещение на лекар, се уточнява в прессъобщението. Предложенията са публикувани за обществено обсъждане.

Преди дни държавното „Информационно обслужване“ отчете, че от пускането ѝ в експлоатация през февруари 2021 г. досега, Националната здравноинформационна система (НЗИС) е издала над 20 милиона електронни рецепти, като половината от тях – през последните осем месеца, а модулът е една от най-често използваните държавни електронни услуги. Общият брой на лекарите, които са работят с НЗИС, е над 15 000, а към системата успешно са свързани над 3550 аптеки от цялата страна. Над 4000 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите, сочи статистиката.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!