30 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Михаил Йончев стана на 75 години

mihail yonchev.

Михаил Йончев е роден на 30 август 1947 г. в гр. София. Завършва Естрадния факултет на Българска държавна консерватория през 1974 г. в класа на Ирина Чмихова. Първата си песен записва още като студент („Детство“, м. Петър Ступел). Работи като солист на оркестрите „Балкантон“, „Обектив“, „Никола Чалъшканов“ и „Сезони“. Представял е песни на различни конкурси и фестивали: „Безсмъртие“ (м. Петър Ступел) – специалната награда за гражданска тематика на фестивала „Златният Орфей“ – 1971 г., „Морето е в нас“ (м. Атанас Косев) – наградата на Съюза на българските композитори на конкурса „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора“ – 1982 г.

Участвал е в концерти в европейските страни, Алжир, Тунис, Зимбабве, Етиопия и Австрия. В началото на 80-те записва фолкорни песни, като „Петруно, пиле шарено“ и др. През 1990-те печели две награди от „Златният Орфей“ и се изявява като водещ на различни радиопредавания, предимно на фолклорна тематика.

 

През 90-те години Михаил Йончев формира творчески тандем с Кристиян Бояджиев – „КриМи“, с когото има 30 съвместно създадени песни, сред които шлагерът „Вяра, надежда, любов“. Михаил Йончев има дуети – с Маргарита Хранова – „Тези, които остават“, записан в албума ѝ „Марги и приятели“ от 1999 г.,и с Румяна – „Семейно на море“, от 1997 г.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!