25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Горски бал и кралица в Ракитово

gora

Ракитово. На 3 септември ще се проведе в родопското градче ще се проведе Горски бал. Организирането на Горски бал и избирането на кралица на бала в Ракитово е много стара традиция, като първият подобен празник е бил още през 1928г. Празнувал се е на 28 август ,на Богородица по стар стил и е бил свързан с приключването брането на хмела и опазването на гората в град Ракитово.

Празника е бил толкава голям и известен, че когато на 28 август 1943г.умира цар Борис 3, дошли от властта специално да спрат празника. В края на 40-те години е бил преустановен. През 1973г. тогавашния кмет Йохан Сестримски ,заедно с младежи от комсомола възобновяват традицията. Бала се е провеждал в месността Парка. Тогава е направен пътя до там и е прекаран ток до района. Първата коронясана „Кралица на гората“ през19 73г. е Бонка Петрова Баева (Иванова,Зайкова).
През 80-те години се празнувал по една седмица. Пъстри сергии пръснати из гората и забавна програма всяка вечер, забавляват ракитовци до среднощ. През последната вечер се избира кралицата в танцова надпревара.
През 2012г. бала се провежда в комплекс „Пивото“в месността Парка. Балът бе открит лично от кмета на общината Любомир Петков. Короната грабва ученичката Николета Керакова ,а подгласнички са Мария Ангелова и Кристияна Сестримска.
РЕГЛАМЕНТ
за провеждане на Конкурса „Кралица на гората“2022г., гр.Ракитово

Целта на Конкурса е една от участничките в него да получи титлата „Кралица на гората“ 2022г.Ще бъде избрана и мини „Кралица на гората“. Награден фонд: 300лв. Приз и грамота за участие.

УЧАСТНИЦИ
Право на участие имат всички жители на община Ракитово.
Конкурса е без възрастови ограничения, като участниците ще бъдат разделени в две категории: до 16 и над 16 години.
Участниците трябва да притежават артистичност и индивидуалност, да представят своите таланти и лични качества.
Участниците трябва да са облечени в рокли подходящи за бал.
За да спечелят конкурса девойките трябва да впечатлят журито в конкурс за танцови умения.
ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА
1.Записването за участие в конкурса за „Кралица на гората” 2022г. е на телефон 0888 830 444-Светлана Стоева. Участието в конкурса е напълно безплатно. Провежда се в три отделни тура:
-първи тур-представяне на участника: (име, години, интереси, занимания, цели, мечти и т.н.)
-втори тур- забавни състезателни игри
-трети тур- конкурс за танцови умения:( ръченица, рок енд рол,хип хоп, ориенталски танц, фристайл)
Оценяването и класирането от конкурса за кралица и мини кралица на гората се извършва от конкурсно жури, в чийто състав влизат определени от организаторите лица.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!