02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Готови ли сте : Пробвайте сладко от чушки

chushki-sladko
От известно време се засилва интересът от приготвянето на домашно сладко с чушки

Дали ще използвате люти чушки или обикновена червена капия – оставяме на предпочитанията на небцето ви.

Вкусният зеленчук е на път да завладее нови територии в сладкарството. Ето защо предлагаме на вниманието ви рецепта, с която да предизвикате сетивата си, особено ако тази година реколтата от чушки в градината ви е по-обилна.

Продукти

Трябват ви 5-6 големи червени чушки, както и 10-ина малки, не твърде люти чушлета. Всички чушки се измиват и почистват старателно. Изпечете и обелете. Нарежете. Нужни са и 5-6 сладки ябълки. Измийте и тях. Нарежете и сложете всичко в тенджера. Засипете със захарта, разбъркайте и оставете да престоят няколко часа. Поставете съда на котлона и оставете да се вари около час. Счукайте малко кориандър, карамфил и бахар и добавете към чушките и ябълките. Оставете сместа на котлона още 10-15 минути. Прибавете ябълков оцет и изчакайте сладкото да се охлади напълно. След това отново поставете на котлона, за да заври. Ако искате пасирайте, а ако обичате по-едри парченца, оставете така сместа. Разпределете в бурканчета, докато е горещо, и ги обърнете.

Свойства

Добре известно е, че чушките имат лечебни свойства. Поради лечебния си състав пиперът се използва широко в традиционната и народната медицина. Той съдържа много витамини, минерали и хранителни вещества, необходими на организма. Сладката чушка съдържа витамин С. Освен това зеленчукът е богат на рутин и каротин. В медицината рутинът се използва като средство за укрепване на стените на кръвните капиляри. Пиперът съдържа също витамини Е, В1 и В2 и провитамин А, който подобрява зрението, състоянието на лигавиците на тялото и кожата.

Яжте пипер срещу косопад

Малко хора знаят, че консумацията на чушки стимулира и растежа на косата.
Поради наличието на витамини PP, B1, B2 и B6 сладкият пипер е полезен за хора, страдащи от диабет, депресия, дерматит, отоци, както и безсъние, загуба на енергия, увреждане на паметта. Пиперът е обогатен с минерални соли, натрий и калий, както и макро- и микроелементи като цинк, желязо, йод, фосфор, калций, магнезий. Това го прави незаменима храна при заболявания като анемия и остеопороза.
Яденето на лют пипер пък намалява риска от атеросклероза и облекчава състоянието при ангина, кашлица, грип, бронхиална астма.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://telegraph.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!