29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Паметникът на Бузлуджа ще се преобрази с 3D мапинг на Open Buzludzha 2022

buzludzha

Фасадата на паметника на Бузлуджа ще бъде осветена за пръв път със статична 3D мапинг проекция по време на фестивала Open Buzludzha 2022. Той ще се проведе на 19, 20 и 21 август на три сцени с над 70 музиканти и богата културна програма.

Основната сцена на събитието ще е разположена в подножието на монумента на горската поляна при хижа „Бузлуджа“. На нея ще се изявят 20 изпълнители, сред които Керана и „Космонавтите“, „Уикеда“, P.I.F, Cool Den, „Спални места“, а в неделя Държавна опера Стара Загора ще изнесе джаз спектакъл.

Фестивалът се организира от фондация „Проект Бузлуджа“, община Казанлък, Bar Dak и домакина НПМ „Шипка-Бузлуджа“ под мотото „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа. Актуалната кауза, която събитието подкрепя, е обезопасяването на паметника Бузлуджа и отварянето му за посетители.

На втора сцена в гората – Forest Stage, ще звучи музика в стил drum&bass, изпълнявана от 20 диджея. За пръв път ще бъде организирана сцена и пред самия монумент – Monument Stage, която ще събере още 21 артисти. Те ще забавляват публиката с DJ сетове в богата палитра от стилове – deep tech, tech house, techno, breakbeat и electro, организирани от Благовест Пешев, Fey.

Карта на фестивала Open Buzludzha 2022

© Open Buzludzha

Карта на фестивала Open Buzludzha 2022

Кулиса на тази сцена ще бъде самата Бузлуджа, чиято фасада ще бъде осветена със статична 3D мапинг проекция. За нея артистите от MP-STUDIO създават светлинни творби, вдъхновени от средата и каузата на събитието.

Освен музика и светлини прожекции нощем фестивалът ще предлага и богата дневната програма, в която ще има лекции и работилници, планински походи, туристически разходки, състезания по бягане и ориентиране, treasure hunt и много други забавни и любопитни активности. Една от тях е пърформансът „Нонумент“, който представлява радиобалет под формата на пиеса за слушане. Воден от специално записан аудиофайл, всеки може да преживее архитектурата и мястото по нестандартен и вълнуващ начин.

Представлението е носител на национална награда ИКАР 2020 на САБ в категория „Съвременен танц и пърформанс“, а негови автори са Стефан А. Щерев и „Лигна“ – Германия.

 

Всеки посетител на фестивала може да къмпингува в своя палатка или кемпер без допълнително заплащане. Хижите и хотелите около мястото на събитието са вече пълни, но посетителите могат да нощуват в град Казанлък, откъдето организаторите са подсигурили транспорт, съобразен и с пристигащите влакове от София и Бургас.

Казусът „Бузлуджа“

Гигантският бетонен паметник, който мнозина оприличават на НЛО, построен, за да прослави комунистическото управление на страната, е оставен да се руши, след като тоталитарният режим пада през 1989 г. Паметникът е построен в чест на Бузлуджанския конгрес, проведен на същото място през 1891 г. На конгреса е учредена Българската социалдемократическа партия, за чиито наследнички се считат БКП и нейната приемничка БСП.

Рушащия се паметник на връх Бузлуджа

© Организаторите

Рушащия се паметник на връх Бузлуджа

През 2020 г. екип от реставратори от пет европейски университета започва работа, за да защити една от най-големите модернистични мозайки в Европа, докато България решава съдбата на спорния паметник. Зад плана стои българският архитект Дора Иванова, чиято фондация спечели безвъзмездни средства от американската фондация „Гети“ за изготвяне на план за опазване на изоставения паметник и неговите извити сложни мозаечни панели. През 2018 г. монументът бе включен в списъка на седемте най-застрашени обекта на наследство в Европа от организацията за културно наследство Europa Nostra.

Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация – Стара Загора. Всяка година той привлича няколко хиляди посетители, а проучване, цитирано от „Проект Бузлуджа“, показва, че 94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако бъде опазен.

През юли 2021 г. в Министерството на културата се проведе заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, на който бе разгледано предложение за предоставяне на статут на дома-паметник на връх Бузлуджа, направено от директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). А през септември миналата година паметникът беше включен в списъка с недвижимите културни ценности от национално значение.

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!