22 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

ЕК одобри Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г.

hrana paketi
Европейската комисия одобри Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г., чрез която


Средствата са за осигуряване на подкрепа на най-уязвимите групи, живеещи в бедност и дълбока социална изолация. Така двете програми на Министерството на труда и социалната политика – за храни и за развитие на човешките ресурси, са първите, които стартират официално у нас и се съфинансират от Европейския социален фонд +.

С договорените два пъти повече средства в сравнение с приключилия програмен период подкрепата ще бъде разширена значително. Годишно ще бъдат раздавани около 350 000 пакети с познатите от първия програмен период хранителни продукти и още толкова с хигиенни материали, които са нов вид подпомагане. Запазва се предоставянето целогодишно на топъл обяд за около 50 000 уязвими лица средномесечно.
В новата програма фокусът е поставен върху подкрепата за децата. Бебешки продукти от първа необходимост ще получат семействата на 10 000 новородени. Ваучери за детска кухня са предвидени за още 10 000 деца от 10 месеца до 3 години.
Предвижда се различните видове подкрепа да достигнат до общо над 600 000 лица, които са в невъзможност да осигурят своите и на децата си основни жизнени потребности. Бенефициентите по Програмата за храни са задължени да предоставят на подпомогнатите лица съпътстващи мерки след оценка на индивидуалните им потребности.
Чрез включването им в заетост, в обучения, осигуряване на достъп до социални услуги, здравни грижи и др., се цели да се постигне трайно преодоляване на бедността и социалната изолация и така да се осигури устойчивост и ефективност на Програмата. Съпътстващите мерки са насочени и към осигуряване на условия за равен старт и ранно детско развитие за всички деца, чрез подкрепа на семейства, които изпитват затруднения да се справят с предизвикателствата на родителството.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!