29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Къде какво кълве по родните водоеми към 8 август

riba

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК”

Лятото напредва, а по яз. „Пясъчник” към 8 август така и не се намират свободни места. Биваците са базирани дълготрайно, а въдиците се нанасят на солидна дистанция, на методично захранвани петна. Хващат се ша­рани по тази методика, но със задължителен дълготраен ри­болов. Рибите от всекидневието са каракуди и бабушки, но в летните горещини няма кой знае каква актиност при тях.

ЯЗОВИР „СЪЕДИНЕНИЕ”

Платики тип „шамарче” или докъм педя се очертават като основен улов по язовира през това лято. По-рядко излиза нещо по-едро. Рибите вземат бели и торни червеи, предложени с дънни въдици. Ще дойде и някоя каракуда, но те са по-редки. Обраслите плитчини затрудняват риболова, понеже преми­наването на линията през плетеницата от треви винаги крие рискове. Често се случва закачените риби да се възползват от шанса си и да се откачат. Има и доста попчета-досадници.

ЯЗОВИР „МАЛЪК БЕГЛИК”

Изненадващо силен риболов на щуки се получава на по- малкия от двата „Беглика” в Родопите към 8 август. Замятат въдици на тапа с жива рибка, това е утвърдена като печелившата так­тика за щукарите. Преобладават неголеми хищници, но е известно и за хващани щуки по 3-4 кг. За стръв се ползват местните бабушки и костурчета, но в някои дни хващането им с въдица е трудно. На „Големия Беглик” може да се разчита на улов на костури по ръкавите – с въдица на плувка или на спининг.

ЯЗОВИР „ВЕРИНСКО”

Едрите платики, с които се прочу този язовир в Ихтиманско, отново са на дневен ред. Фидеристи се хвалят с добър улов, с уговорката, че силните периоди са преди обяд, докато все още не е настъпила голяма жега. В по-прохладни дни храни­телният режим може и да се удължи. Възможни са и приятни изненади с шарани в диапазона от 1 докъм 3 кг.

РЕКА МАРИЦА

Кротка и предимно маловодна тече Марица през август, но това е нормалното й състояние. Пловдивчани се заба­вляват основно с улов на мрени. В активното време от ня­колко часа на ранина спокойно може да се натрупа улов от двайсетина прилични риби. Ловят ги с еднакъв успех и на фидер, и на плувка, а стръвта е бял червей или мъмрек. Може да излезе и някой скобар, но това все пак е инциден­тен улов в летните дни. Уточняваме, че реката се обитава от маришка мряна, която е подвид на черната мряна.

РЕКА ТУНДЖА

Някой и друг див шаран вдигна адреналина на рибари по долното течение от Елхово на юг в посока към гръцката граница. Това все пак са редки случаи. По-вероятно е да се натрупа улов от каракуди в този район на Тунджа. Като цяло обаче реката е пестелива откъм риба това лято, поне такива отзиви се чуват от хора, посещавали я през последния месец. Понякога дори занимавка с дребоъци не може да стане с въ­дица на плувка.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.slrb.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!