29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Българите ще влизат в Турция само с лични карти

granica Turcya

Българските граждани ще могат да влизат в Турция само с лични карти, без задгранични паспорти. Това потвърдиха от Министерството на външните работи в сряда.

Решението е описано в указ на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, публикуван в турския държавен вестник.

Българските граждани, които притежават обикновени паспорти, издадени от Република България, имат право на 90-дневен безвизов престой в рамките на 180 дни. Притежателите на служебни и дипломатически паспорти, издадени от Република България – на 30-дни в рамките на всеки 180.

От министерството уточняват, че са разговаряли с началника на ГКПП-Капъкуле и с кабинета на директора на Областната дирекция по сигурността в Одрин, които все още не са получили допълнителни указания за начина на преминаване на ГКПП с лични карти, както и конкретен срок за влизане в сила на новия режим на преминаване на границата.

България е на пето място сред държавите, които изпращат най-голям брой посетители в Турция, пише БТА. През последната година в Турция се наблюдава засилен поток от български туристи, които пазаруват масово в Одрин на фона на спада на турската лира спрямо българския лев.

Българите пътуват само с лична карта до всички страни от Европейския съюз (ЕС), до Швейцария, до страните от Западните Балкани като Северна Македония, Сърбия, Косово, както и до държавите, които влизат в Европейското икономическо пространство, но са извън ЕС – Норвегия, Лихтенщайн, Исландия. Във всички други страни в света се изисква паспорт.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.svobodnaevropa.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!