27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

26 юли – лятна Св. Петка

svesht

Чудотворната помощ на Света Петка е огромна, изцелява и помага на хора с проблеми на очите. Легендите разказват, че слепи проглеждат. Помага на тежко болните да се излекуват,на психично страдащите за намиране на покой, на бездетните семейства да се сдобият с рожба. Покровителка е на дома, семейството,брака, реколтата и търговията. Застъпница и помощница на жените,пазителка на майчинството и женското здраве.

Като поставя празника на финала на великденския празничен комплекс, народът показва специално отношение към св. Петка, издига я до ранг на покровителка на небесните стихии – дъжд, градушка и слънчев огън.

Край църкви и манастири с името на светицата се вдига весел всенароден празник с борби, състезания, игри и, разбира се, с буйни хора. Курба­нът в чест на Лятна Св. Петка пази нивите от градушка и може да докара плодоносен дъжд. Изпълнява се и молебен за дъжд, на който символичното пръскане с вода трябва „да доведе“ дъжда и плодородието. На връщане след празника всеки гледа да срещне бременна жена или майка с мъжко дете сукалче, защото те носят голямо щастие.

На Летния Петковден ритуално се обхождат нивите и градините – за предпазване от градушка и за плодородие.

 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!