26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:34, 22 юли 20222min

Броени дни до Международния етнокултурен фестивал в Пещера

folk muzika

Пещера. Броени дни остават до Международния етнокултурен фестивал 2022 в Пещера. Той ще се случи в периода от 26 до 27 юли, а концертите ще са на сцената на пл.“България“. Всички те ще започват във 19: 00 часа, а входът ще бъде свободен. Организатор и домакин е Община Пещера.

Ето и информация за участниците в VI Международен етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата“ Пещера 26 – 27 юли 2022г.

БРАЗИЛИЯ – Повече от 25 години културната асоциация Flor Ribeirinha работи за опазването, поддържането, защитата и разпространението на автентичната бразилска култура, и по специално Siriri и Cururu, както и други форми като Boi Bumbá, Frevo, Samba и т.н. Flor Ribeirinha е основана в град Куяба, щата Мато Гросо в Бразилия, в историческата общност, наречена Сао Гонсало Бейро Рио, където асоциацията се грижи за опазването на традициите, свързани с празниците на светци, производството на глинени съдове и типични храни и напитки.

От 2010 г. групата Flor Ribeirinha е гастролирала на Американския континент, посещавайки страните Перу, Парагвай и Аржентина. В партньорство с Бразилската федерация за народни изкуства – FEBRARP BRASIL Flor Ribeirinha участва в големи международни фолклорни фестивали в Европа, включително във Франция – Мартиг, Монтоар и Конфоланс, в Италия – Тарченто, Апиро и др., а през 2016 г. се състезава в „Cheonan World Dance Festival“ в Южна Корея, завоювайки престижното 2-ро място. През 2017 г. групата участва в един от най-големите конкурси за изкуство и култура – „18th Festival of Buyukçekmece“ в Турция, представяйки шоуто MATO GROSSO DANÇANDO BRASIL, с което представя традиционните бразилски танци с многобройните и характерни нюанси, ритми и жестове.

РУМЪНИЯ-  „Дор Трансилван“ е една от най-известните румънски фолклорни групи. Тя е истински пазител на румънските народни песни и танци от мултикултурния регион Трансилвания. Групата е основана през 1994 г. и има удивителна дейност за този период. Средната възраст на членовете на групата е около 20 години и повечето от тях са ученици и студенти. „Дор Трансилван“ има богат репертоар: песни, танци и традиционни обичаи от всички региони на Румъния.

Заради добрата си хореография и отличен оркестър, групата е подходяща за всякакъв вид шоу, концерти на открито и др. Изпълняваните от тях сюити са от известни исторически региони на Румъния: Оас, Бихор, Молдова, Кодру, Чинтау. През годините групата участва в много европейски фестивали във Франция, Италия, Чехия, Англия, Белгия, Полша и др. като е носител на редица награди и купи. През миналата година, на Международния фолклорен фестивал от Италия-Горица, групата е отличена със специалната награда за инструментал и виртуозност.

ТУРЦИЯ – Фолклорна танцова група „Кузейин Усаклари“, Анкара, Турция функционира от 2003 г. В социалните им проекти, изпълнявани на принципа на доброволчеството, фолклорните танци и музикалните дейности се използват като специфични средства за развиване на споделен екипен дух и подобряване разбирането за лична и групова отговорност.

Групата за народни танци „Kuzeyin Usaklari“ е международно призната и се радва на топло посрещане по време на многобройни представления и фестивали в Турция и чужбина. Артистите стриктно поддържат имиджа на автентичната турска култура в нейния оригинален вид. Групата за народни танци „Кузейин Усаклари” имаше честта да бъде първото и единствено сдружение за народни танци, участвало във финалите на „Турски талант” през 2011 г., като счупи рекордите по рейтинг в турските телевизии.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!