03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Радев връчва втория проучвателен мандат

prezidentstvo rb
Президентът Румен Радев ще връчи в 11 часа втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като най-голямата парламентарна група – „Продължаваме промяната“, не успя да събере подкрепа и миналия петък върна на държавния глава първия мандат.
Сега е наред втората по численост парламентарна формация – ГЕРБ-СДС. От партията обявиха, че ще върнат мандата. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова уточни:

„Да, получихме покана за утре в 11 ч. за връчване на втори проучвателен мандат. Нашата парламентарна група взе решение, че няма да излъчва кандидат за министър-председател, както и ще върне веднага проучвателния мандат. В консултации ще участваме, когато ги насрочи президентът“.

След това президентът разполага с една седмица, за да реши на кого да връчи третия мандат. Той вече заяви, че това ще стане след нови консултации:
„Ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програма. Според тези критерии ще взема решение на кого да връча третия мандат“.
Партиите вече обсъждат преговори, ако получат третия мандат
БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ изразиха готовност да се заемат със задачата да предложат кабинет – общото между тях е, че изключват от преговори ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, но оттам започват разликите.

Разделителните линии между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ се задълбочават.

Станислав Балабанов от партията на Слави Трифонов е „за“ диалог, но с условие: „За нас не е морално постът министър-председател да бъде заеман от Кирил Петков и Асен Василев“.

„А защо да го направим, нима г-н Петков и г-н Василев по някакъв начин се отстъпили от националния интерес“, отговори председателстващият Народното събрание Мирослав Иванов.

Двете формации взаимно се обвиниха, че ще са причина за нов предсрочен вот.

А при посещението си в Стара Загора министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков заяви, че БСП не искат третия мандат на всяка цена: „Ще разговаряме с всеки, който го получи, постъпвайки политически отговорно, но спазвайки нашите приоритети“. 
Ако и третият мандат не бъде реализиран, според президента, най-подходящата дата за нови избори е в началото на октомври.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!