08 август 2022
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Задължителният ограничител на скоростта влезе в сила в ЕС

kola skorost

От 6 юли, в страните от Европейския съюз важи правилото за задължителен електронен ограничител на скоростта, известен като Intelligent speed assistance (ISA).

Всеки нов модел трябва да го има, а от юли 2024 г. – всеки един автомобил в продажба в страните от ЕС. Някои от мерките ще бъдат разширени, за да обхванат различни видове пътни превозни средства до 2029 г.

В официалната информация на Европейската комисия се казва, че новите мерки за безопасност ще помогнат за по-добра защита на пътниците, пешеходците и велосипедистите в ЕС, като целта е да бъдат спасени над 25 000 живота и да бъдат избегнати най-малко 140 000 тежки наранявания до 2038 г.

ISA се изразява в следните стъпки: звуков сигнал за предупреждение за шофиране със скорост над регламентираната, вибрация, обратна връзка към педала за газта и ако няма реакция от страна на шофьора – принудително намаляване на скоростта.

Разбира се, водачът ще може отново да “вдигне”, след което горната процедура се повтаря отново и отново.

Това обаче е само обща рамка, тепърва ще се установи ясен регламент, тъй като производителите имат различни системи от този тип. Те действат по различен начин и могат да бъдат деактивирани от човека зад волана.

Според данни на Европейската комисия превишената скорост е отговорна за „около 30% от катастрофите, довели до фатален изход”.

Още нещо от днес – ЕК установява правна рамка за одобрение на автоматизирани и напълно безпилотни превозни средства в ЕС.

Комисията ще предостави това лято технически правила за одобрение на такива, “превръщайки ЕС в пионер в тази област”. Те ще спомогнат за повишаване на общественото доверие, ще стимулират иновациите и ще подобрят конкурентоспособността на европейската автомобилна индустрия, се казва в информацията.

Заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестагер каза следното:

Технологиите ни помагат да повишим нивото на безопасност на нашите автомобили. Новите усъвършенствани и задължителни функции за безопасност допълнително ще помогнат за намаляване на броя на жертвите. Ние също се уверяваме, че нашите правила ни позволяват безопасно да въведем автономни превозни средства без водач в ЕС в рамка, която поставя безопасността на хората.“

Комисарят Тиери Бретон, отговарящ за вътрешния пазар, добави:

Асистент за скоростта, поддържане на движение в лентата и автоматизирани спирачни системи – нашите превозни средства стават все по-автоматизирани. С новото законодателство за безопасност, което се прилага от днес, Европа гарантира, че тези технологии подобряват ежедневния живот на нашите граждани и че автомобилната индустрия има предвидима и безопасна рамка, за да продължи да въвежда иновативни технологични решения и да поддържа глобалната си конкурентоспособност.“

Новите мерки, въвеждащи системи за безопасност в помощ на водача, включват:

• За всички пътни превозни средства (т.е. автомобили, микробуси, камиони и автобуси): Intelligent speed assistance, камера при движение на заден ход или сензори, предупреждение в случай на сънливост или разсейване на водача, записващи данни за екстремни събития, както и сигнал за аварийно спиране;

• За леки автомобили и ванове: допълнителни функции като системи за поддържане на движение в лентата и автоматизирано подпомагане при спиране;

• За автобуси и камиони: технологии за по-добро разпознаване на възможни “слепи зони”, предупреждения за предотвратяване на сблъсък с пешеходци или велосипедисти и системи за следене на налягането в гумите.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://carmarket.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!