03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почина създателят на Чебурашка и Крокодила Гена

cheburashka krokodila gena

На 101-годишна възраст почина класикът на руската анимация Леонид Шварцман, създателят на Чебурашка и много други герои, съобщава ТАСС, като цитира главния редактор на Съюза за анимационно кино („Союзмултфилм“) Сергей Капков.

Леонид Шварцман е роден на 30 август 1920 г. в Минск. При раждането си получава името Израил, но го променя на 40-годишна възраст, припомня НОВА.

 

През годините на своето творчество Шварцман участва в създаването на повече от 60 анимационни филма, много от които са включени в златния фонд на руската анимация.

 

Шварцман представя на няколко поколения зрители анимационните филми „Снежната кралица“, „Аленото цвете“, „Златната антилопа“, „Крокодилът Гена“, „38 папагала“ и много други.

Най-популярният герой на Шварцман си остава Чебурашка.

 

Известен е и като илюстратор на детски книги и класически произведения. Шварцман е лауреат на наградата „Холивуд за деца“ и наградата „За принос в професията“ на Открития руски фестивал на анимационния филм в Суздал. Бил е член на Академията за кинематографични изкуства „Ника“ и на Международната асоциация за анимационни филми, както и почетен директор на Московския музей на анимацията.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://nova.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!