25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Наближава Черешова задушница

svesht

Черешовата задушница през 2022 година се пада на 11 юни- събота

Ден в памет на всички починали, наричан Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

В деня преди задушницата, както и в самия съботен ден опечалените трябва да отидат на гробищата да запалят свещи, да кажат молитва за опрощаване на душите на своите починали близки. Кади се с тамян и гробът се прелива с вино или вода.

Основната съставка на поменът, който се раздава, е сладко варено жито. В далечното минало, наред с житото, се е раздавал хляб и вино. В съвремието подавката може да включва огромно разнообразие от различни храни – бонбони, сладки, соленки, кифлички, сандвичи, маслини, вафли, салам, кашкавал и т.н.

Храна за покойния на гроба според църквата не се оставя, защото душата е нетленна и няма нужда от храна.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!