20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

От есента на 2024 г. : Единно зарядно за смартфоните

telefon

Европейският съюз официално прие закон, който да задължи всички смартфони в бъдеще да използват единна система за зареждане. В случая това ще бъде USB-C порт, който трябва да е наличен във всички нови смартфони от есента на 2024 г.

Правилото влиза в сила и за други устройства – таблети, камери, слуашлки, електронни четци, преносими гейминг конзоли. То ще бъде въведено и за лаптопите, но по-натам.

Законът тбва да бъде одобрен и от Европейския парламент и Съвет, но се смята, че това ще е формалност. От есента на 2024 г. всички устройства в продажба, които попадат в този закон, трябва да предлагат USB-C порт за жично зареждане.

Целта на законът е да се улесни ежедневието на потребителите и да се намали количеството на електронен отпадък. Той може да спести и около 250 млн. евро на година в купуването на ненужни зарядни. Очакванията са да намали и електронните отпадъци с около 11 000 тона годишно.

Повечето производители вече предлагат USB-C, като промяната ще засегне най-вече Apple. Еврокомисарят Тиери Бретон коментира, че промяната не с цеел да се пречи на Apple. „Работим за потребителите, не за компаниите“, казва той.

Един от вариантите Apple да избегне промяната, е да предложи само безжично презареждане за устройствата си. За сега няма коментар от компанията. Тя беше против промяната, но после се появиха слухове, че ще я приеме.

Предстои да се доуточнят правилата и за лаптопите. Те имат срок от 40 месеца от приемането на закона, за да се въведе единен стандарт. Срокът за тези устройства е по-дълъг, тъй като има по-големи разлики в изискванията на лаптопите.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!