18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Златанова : Невидимите, които виждаме

pasport

Пещера-Пазарджик. На 07.06.2022г. в хотел „Хебър“ гр. Пазарджик се състоя регионална кръгла маса на тема „Невидимите, които виждаме“, съобщи за Peshteraprim Златка Златанова от Общинска администрация Пещера.

„В срещата взеха участие представители на Прокуратурата, МВР, Общини от облатс Пазарджик. Форумът е част от Национална застъпническата кампания за облекчен достъп до лични документи 20220-2022г. „И аз имам право на личен документ“.“, каза Златанова.

По данни на МВР към март.2021г. 124 000 български граждани са с невалидна лична карта

Ако се включи и техните семейства-броят на хората без лична карта ще нарасне до половин милион! Това са хора без адресна регистрация, от най –бедните и уязвими групи. Много от тях са бременни и млади майки с деца до 3 год. Поради отсъствие на документ за самоличност те остават без достъп до здравни, социални и образователни услуги.

Нарушават им се правата за идентификация и неприкосновеност на личността, правото на равенство пред закона и на недискриминация. Създава се предпоставки за криминални прояви. Лишени са от право за участие в избори, право на свободно придвижване. Създава се сериозно затруднение при достъп до медицински услуги и лечение и при достъп до пазара на труда.

Натоварват се институциите и се използва значителен обществен ресурс за решаване на всеки отделен случай. Организациите, които са се ангажирали да изследват този проблем са: Сдружение с нестопанска цел „Инициатива за равни възможности“ Сдружение „Хаячи“, Фонд „ИГА „, допълни Златанова и поясни, че повече подробности могат да се намерят във:

Фейсбук „Без лични документи сме невидими“,

Инстаграм „Невидимите, които виждаме“,

Туйтър Невидимите, които виждаме.

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!