27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Два пъти повече биопродукти по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

uchenik plodove

Два пъти повече биопродукти ще се доставят в училищата и детските градини по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ става ясно от промени в наредба, предложени за обществено обсъждане. Целта е гарантиране на здравословно хранене на децата и формиране на добри хранителни навици при подрастващите.

Над 3300 училища и детски градини или приблизително 450 000 деца получават доставки по двете училищни схеми.

Над 300 са доставчиците на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти.

Биопроизводителите отдавна настояват тяхната продукция да намери по-широко място в училищните програми за здравословно хранене.

Само че до момента от 50 доставки за учебната година едва между 4 и 6 са биопродукти. Предложението в проектонаредбата е делът на биопродуктите да се увеличи на 10-12.

Предвижда се и делът на плодовете, произведени от земеделски стопани, регистрирани по наредба 3, да бъде увеличен от 50 на 70 на сто спрямо общия брой доставки на плодове и зеленчуци за една учебна година.

Схемите се финансират с пари от ЕС, общият бюджет възлиза на 220 млн. евро за учебна година, като в България годишното финансиране в приблизително 13 млн. лева.

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!