28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

34 години от полета на втория български космонавт в Космоса

raketa

На днешния ден през 1988 г. е изстрелян съветският космически апарат „Союз ТМ-5“, в чийто екипаж е и вторият български космонавт Александър Александров.

Снимка : banker.bg

Командир на полета е Анатолий Яковлевич Соловьов, а бординженер – Виктор Петрович Савиних. Мисията на тримата продължава от 7 до 17 юни, а те престояват в Космоса девет дни, 20 часа и десет минути.

„Союз ТМ-5“ се скачва за станцията „Мир“ – първата дълговременно обитаема станция и първата от „второто поколение космически станции“, изградена чрез редица свързани помежду си модули. Тя представлява един сложен, многоцелеви научноизследователски комплекс. Така Александър Александров става първият българин, стъпил на борда на орбитална станция (първия опит завършва неуспешно: „Съюз 33“, на който лети Георги Иванов през 1979 г. не успява да се скачи със станцията „Салют-6“). Стартът на „Съюз ТМ-5“ е преместен с две седмици по-рано, заради по-добрите условия за провеждане на астрономическия експеримент „Рожен“.

Александър Александров е роден на 1 декември 1951 г. в Омуртаг. Той завършва специалност летец-инженер през 1974 година. После четири години служи в бойните части на Военновъздушните сили като пилот на изтребител-бомбардировач. През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на бившия СССР в Москва. Получава научна степен кандидат на техническите науки (сега доктор).

През 1977 г. Александров e избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос“ заедно с първия български космонавт Георги Иванов. На 1 март следващата година той пристига в Центъра за подготовка на космонавти за преминаване на обща космическа подготовка.

Готви се за космическия полет през 1979 г., при който е дубльор на Георги Иванов.

През юни 1988 г. Александър Александров става вторият българин, излетял в Космоса.

По време на полета той извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти. Експериментите са разработени от Института за космически изследвания при БАН с ръководител акад. Димитър Мишев.

Александър Александров е военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Република България. През 2002 г. е удостоен с военно звание бригаден генерал, получава и ордена „Стара планина“. Герой е на Съветския съюз.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.banker.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!