28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Влизат в сила промени в Европейския регламент за максимални нива на живак у рибите

riba shtuka

Влизат в сила промени в Европейския регламент за максимални нива на живак у рибите. Допустимата концен­трация на опасния метал се намалява до различни стой­ности при различните риби. Новите пределни норми са обявени в специална наред­ба, обнародвана на 5 май.

Уточнява се, че рибните продукти, предмет на насто­ящия регламент, имат дълъг срок на годност и затова е предвиден преходен период, през който те ще бъдат до­пускани на пазара без да се налагат санкции, ако не от­говарят на новите завишени изисквания за безопасност.

През последните години все повече се говори за висо­ко наличие на живак у риби, хващани в Световния океан. По принцип живакът се сре­ща в околната среда, но в ес­тествен вид той не предста­влява опасност за човешкия организъм. Проблемът идва от използването на големи количества живак при човеш­ка дейност, който се отделя в околната среда и става замърсител на водните ба­сейни. Попаднало във водна среда токсичното вещество се поглъща от рибите и така застрашава човешкия ор­ганизъм при консумация на замърсена риба.

Учените често правят из­следвания на рибите в това отношение. Дори са изготви­ли класация на потенциално опасните, при които концен­трацията на живак е най-го­ляма и препоръчват да се избягват като храна.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.slrb.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!