26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Книгата „Пещерската гимназия“- спомени, факти, анализи и история

peshterskata gimnazya kniga

Книгата „Пещерската гимназия“ на Валентин Стоянов беше представена пред негови колеги, гости, бивши и настоящи  възпитаници на шсолото и общественици. Сред гостите бяха кметът на Пещера Йордан Младенов, д-р Николай Пенев- председател на Общински съвет- Пещера и зам.-кмета Елена Рядкова.

Снимка : peshteraprim

Монографията „Пещерската гимназия“ е написана от Валентин Стоянов, учител по български език и литература.

Валентин Стоянов
Снимка : peshteraprim

Въз основа на архивни документи, на статии в медиите, както и на изданието на МНПр „Училищен преглед“ е проследена историята на Средно училище „Свети Климент Охридски“ в град Пещера от основаването му.

Целта на автора е да запази спомена за дейностите от училищния живот, като не се задоволява с тяхното изброяване, а ги анализира и обяснява. Анализът е извършен от гледната точка на съвременния учител, за когото миналото на едно училище не е сбор от факти, а възможност за съпоставка с настоящето, пример за подражание или отхвърляне.

Снимка : peshteraprim

Откроени са трудностите, през които преминава Гимназията, постиженията на учители и ученици. Анализирани са социалният състав на учениците, успехът и поведението им, извънкласните дейности, ролята на масовите ученически организации.

Чрез спомените на 18 бивши ученици и учители (като най-ранният е от края на 30-те години на миналия век) разказът преминава от областта на фактологията и анализа в сферата на личното преживяване на миналото.

Снимка : peshteraprim

Поместени са информация за директорите и учителите след 1997 г., списък на постиженията на Гимназията и на известните личности, учили в нея.

Монографията съдържа богат илюстративен материал – снимки и документи, графики и таблици, цитати от медийни статии.

Снимка : peshteraprim

Текстът може да представлява интерес за всички бивши и настоящи учители и ученици в Гимназията, за всеки, който се интересува от миналото на град Пещера или от историята на българското образование.

Книгата е финансирана от Валентин Стоянов, предлага се безплатно, като по желание СУ „Св. „Кл. Охридски“ в град Пещера може да бъде спонсорирано чрез дарения по сметка.

Снимка : peshteraprim

 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!