28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Представиха книгата „Съзидатели на духовното ни съвремие“

prodrum dimov

Пещера. В ХГ „Проф. Веселин Стайков“, НЧ “Развитие – 1873“ гр. Пещера организира литературна вечер. Замислена като представяне на книгата „Съзидатели на духовното ни съвремие“ на издателство „Българска книжарница“, вечерта започна със среща –разговор с Продрум Диимов – дългогодишен секретар на Клуба на дейците на културата в Пазарджик, автор на сборници с разкази, епиграми, очерци, интервюта и книги за деца.

Гостът представи новоизлязлата си книга, с която продължава литературната си традиция да откроява приоритетите на ярки български творци и приноса им в духовния ни живот като: Валери Петров, Иван Сарандев, Радко Радков, Николай Хрелков, Леда Милева, Дамян Дамянов, Надежда Захариева и др., които пещерци  познават от литературното им творчество и вълнуващи срещи с тях тук, в нашия град .

“Когато огънят не угасва“,  „Когато душата ври и кипи“, “Високите стойности на откровението“ са „Жажда за обич, съвест и морал“ . Това са, не само, заглавия на очерци поместени в книгата, която авторът подари на читалищната библиотека, но и описание на атмосферата , която създадоха организаторите с  модератор на срещата Гергана Златкова – автор на книгата „Из пътни бележки в търсене на обетованата земя“ и носител на  Приза за най-добро есе от Писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ в Международния фестивал за поезия Орфей – 2022 .

В залата присъстваха почитатели на съвременното българско изкуство и литературни творци от гр. Пещера :  Минка Гемиева – Председател на литературния клуб „Искри“ при НЧ “Развитие – 1873“, автор на три стихосбирки и романите“ Кръстът на спасението“, „Стената“ и „Шестата заповед“. Тя бие камбаната на нашата съвест за проява на здрав разум. Симеон Ботев- автор но приключенския  роман “Преследването или седемте дни на дервиша”, с който   поставя темата за прошката, неочакваните обстоятелства в живота, смъртта…

Почитателите на словото  разговаряха с него  за романа му , историята, планината и толерантността в   онлайн среща по инициатива на читалищната библиотека в партньорство с Българска културна асоциация в Брюксел, Белгия. За Зоя Кацарова – автор на шест стихосбирки чиито творби са публикувани в сборниците: „Ветрилото на дъгата“ – от конкурс на учители – творци , „Под сянката на стария кавак“ – с произведения на автори от град Пещера и в международния алманах „Лира дружбьi“ от международен  конкурс за поетични произведения за любовта, голямата българска поетеса Маргарита Петкова, написа  „И нека не забравяме, че Ангели съществуват, но понякога те са без крила и тогава ги наричаме приятели“.

За приятелството на местните писатели с българската диаспора по света и техните високи награди и отличия в международни конкурси с уважение и възхищение  говори Златка Златанова – филолог. Тя подчерта изключителните постижения на  Георги Връбчев. Поздрави младите Весела Пепеланова, Памела Мекушина, Христо Милчев и Виктория Симонова за публикациите им в рубриката „Слово без граници“ на в. „Български хоризонти“ в Торонто, Канада , за призовите им места в Международния конкурс в Израел  „Българска душа на святата земя“  , за прекрасния им призив „Чуй сърцето, докосни небето“.

Секретарят на читалището поднесе цветя и поздрави творците.                                                                        Изкушена съм да цитирам Петър Увалиев, защото както навсякъде в страната и тук в Пещера  „Езикът е отговор на съществото за същественото.  …  и българският говор се зачева като предговор, после прераства в отчетлив преговор със слушателя и най-сетне се установява като договор и едва ли не като заговор с онзи, който е посветен в паролата на неговите потайности. И тогава, вдъхновено и проникновено, из пашкула на езика излита пеперудата на мисълта“

Тази, която  добри, мислещи  и можещи хора  превръщат в дела. Пещера има своето  достойно миналото и бъдеще, защото има съзидатели на духовното ни настояще.

 

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!