25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Учителка от Пещера е директор на българското училище гр. Паралимни -Кипър

zhivka milova direktor bg uchilishte kipar.

Пещера-Паралимни.  Казват, че България е там, където има и един българин. Учителите от едно от неделните български училища в чужбина са създали своята малка България.

Местната организация на Съюза на българите в Кипър наема помещение и благодарение на контактите с българската общност и местните организации и институции прави възможно създаването на българско училище в район Фамагуста. Днес бенефициент на училището е Българската културна асоциация в Кипър “Атанас Шабанов”. Българското училище „Народни будители“ в гр. Паралимни, Кипър, е създадено през 2009 година. Там работи и преподава пещерката Живка Милова. Днес тя разказва за делниците и празниците на учителя в Кипър :

 

Моля да се представите !

Казвам се Живка Милова. Родом съм от Пещера, но от 15 години живея в Кипър със семейството си. По професия съм учител вече 25 години. Преподавала съм 11 години в Пещера, след това 6 години работих в летен детски клуб в най-големия кипърски курорт Агия Напа и понастоящем съм училищен ръководител на българското училище в окръг Фамагуста, гр, Паралимни тук.

-В Пещера бяхте преподавател. Къде? С какво си спомняте родното школо?

След завършването на Великотърновския университет започнах работа в ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ в Пещера. Там работих като преподавател по български език и литература и по немски език. Смея да твърдя, че там всъщност станах учител, благодарение на колегите, с които съм работила. Тогава там преподаваха български език г-жа Анастасия Младенова и г-жа Маргарита Стоилова – изключителни личности и професионалисти. С огромно уважение си спомням до днес и за тогавашната директорка на училището, г-жа Анна Миндова, на която също дължа много и която ни напусна твърде рано, за огромно съжаление. Някои от най-хубавите моменти в учителската ми кариера са минали в това училище. Прекрасни спомени пазя и за учениците ми. Никога няма да забравя емоцията и отдадеността им, когато за 65-годишнината на училището правихме „Криворазбраната цивилизация“. В подготовката тогава работихме и заедно със Славия Златанова, Виолета Банева. И още, и още… Само хубави спомени имам за този период от живота си.

-От кога започнахте да преподавате в училището в Кипър? По какво сте преподавател? Децата, които обучавате на каква възраст са ?

В училище „Народни будители“, в което работя сега, съм от 2013 година. Започнах като преподавател по български език и литература и история, а от 4 години съм и директор на училището. При нас тази длъжност се нарича училищен ръководител, заради по-различния статут на тези училища. В момента преподавам на ученици от 6 до 12 клас.

Къде се помещава българското училище? Каква е материалната база? Учебници, литература? Помага ли България за обученията на младите?

Училището се помещава в сграда под наем, който плащаме. Имаме 4 класни стаи, които сме оборудвали с мултимедии и  компютри. Обучението се извършва в събота и неделя, на две смени. От създаването му през 2009 до сега пред него са минали над 500 българчета. Финансирането ни е частично от България и по-голямата част от такси, които родителите плащат. Със средствата, с които разполагаме сами закупуваме всичко необходимо, плащаме заплати, осигуровки, наем и консумативи. Средствата се отчитат пред МОН всяка година (за частта, която е от тях) и пред кипърската държава под формата на държавен одит. Работим по адаптирани за българските училища в чужбина учебни програми на МОН по български език и литература, история и география.

Как се отнасят децата към този вид образование? Имат ли интерес??

Смея да кажа, че децата, които идват при нас, го правят с удоволствие. За съжаление има и много, които не се интересуват от българското училище по принцип и не се записват при нас. Но всичко това до голяма степен зависи от семейството и мисленето на родителите.

Имате ли ученици, които се обучават онлайн поради далечни разстояния?

При нас няма толкова далечни разстояния, че да се налага да организираме онлайн обучение. Имаме деца, които пътуват от околните села, но те са съвсем близо да града. Но по време на пандемията изкарахме почти две учебни години онлайн и смея да твърдя, че на фона на общите трудности и негативи успяхме да се организираме много бързо и се справихме добре.

Децата справят ли се със задачата да постигнат конкурентно ниво на владеене на български език?

Абсолютно да. Голяма част от завършващите при нас ученици идват да учат висше образование в България именно заради добрата подготовка, която получават при нас. От няколко години Софийският университет организира изпити за сертифициране на нивото на владеене на езика и нашите ученици винаги се представят на много добро и отлично ниво. Освен това при нас често идват деца, които са започнали обучението си в България и поради преместване на семейството в Кипър, детето се записва и при нас. Особено сме горди с колегите да видим, че нашите деца с нищо не отстъпват в знанията и уменията си от децата в България, а често ги и надминават.

Има ли формиран приоритет от страна на МОН за това как може българския език и култура да бъдат ценени в чужбина?

Това е обширна тема, по която много може да се говори. Приоритетите на МОН са свързани с обхвата на колкото може повече български деца, живеещи в чужбина, в българските училище по места.  Българският език и особено българската култура се разпространяват от българските емигрантски организации и сдружения, които са бенефициенти на тези училища, и в този смисъл, и от училищата като средища на българския дух и традиция. Нашето училище е изградило в годините чудесни контакти с местната власт и има висок авторитет в града и областта, именно поради активното ни участие като представители на българската общност в културния живот тук.

Как работите с българската общност?

Не е лесно, но успяваме. Винаги можем да разчитаме на помощ и съдействие както от българите, живеещи тук, така и от посолството на България в Кипър. Всички български празници и традиции, в центъра на чиято организация стои училището ни, неминуемо се превръщат в общобългарски.

Извън редовните часове с какво ангажирате вниманието на подрастващото поколение?

Имаме редица извънкласни форми за опазване и поддържане на българщината като  народни танци, български занаяти, художествено слово, родинознание и народознание. Освен това предлагаме допълнително и обучение по руски, немски и английски език, както и по гръцки език, за тези, които се нуждаят от помощ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предстои 24 май. Как ще отбележите тази дата?

По традиция 24 май е най-големият празник за всяко българско училище. Ние не правим изключение. Тази година предвиждаме голям концерт с участието на нашите ученици, които освен че ще рецитират стихове за празника, ще пеят, ще танцуват, ще свирят… Благословени сме с прекрасни талантливи деца, които с удоволствие се изявяват и вземат участие в подобни инициативи.

Искам да използвам случая да поздравя с настъпващия празник, 24 май, всички мои бивши колеги и ученици от ПГХВТ „Атанас Ченгелев“, всички творци и радетели за българска просвета и култура, дейци на словото и перото в Пещера и да им пожелая здраве и възрожденска ревност в работата им, за да пребъдем като народ! Честит празник!


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!