22 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Съкровището от Равногор ще гостува на Пазарджик

sukrovishte zlato

Пазарджик. Само на 21 май (събота) от 10.00 ч. до 17.00 ч. пазарджишката публика и гостите на града могат да видят тракийското съкровище  от с. Равногор, което е открито през месец  август 1987 г.  от археолога  Георги Китов при проучване на могилен некропол в местността Чемериката.

В могила ІІ (височина 1,2 м и диаметър 18–20 м), под значително по размери огнище от огромна клада, са открити две вкопани в скалната основа ями с по една гарнитура за конска амуниция от сребърни апликации с позлата и с високохудожествена украса – човешки и животински изображения, растителна и геометрична орнаментация.

Първата  гарнитура за конска амуниция е почти изцяло унищожена, а  втората  е сравнително добре  запазена и се състои от 8 апликации от сребро с  частична позлата, стотина сребърни мъниста от огънати във формата на буквата „В“ ламаринки и една желязна юзда. Седем от апликациите са с кръгла форма и една продълговата – начелник, който по форма и украса е уникален.  Върху всяка една от кръглите апликации са моделирани  във висок релеф бюстове на божества. Изображенията върху тях се отличават със своя реализъм и одухотвореност и имат висока художествена стойност. Шест от апликациите се групират по двойки, които са изпълнявали функцията на набузници от двете страни на конската грива.  Първата двойка е с бюстове на  богинята Атина с шлем с гребен, с щит и копие. Втората двойка е с бюстове на богинята Нике с диадема в косите, зад чиито рамене се издигат двуделни крила. Третата двойка са бюстове на богинята Артемида с презгръден ремък и подаваща се дръжка на меч зад гърба. Седмата апликация е два пъти по-голяма от останалите и е украсявала гърдите на коня. Изобразеното божество е загърнато в животинска кожа с копита, с бръшлянови клонки на гърдите и венец на главата,  вероятно е синкретичен образ – съчетава атрибути на Аполон, Нике, Дионис и показва тракийската традиция. Съкровището се датира  ІІ-  І в. пр.Хр.

Съкровището е участвало  в изложби в Швейцария, Белгия, Германия, Франция, Испания, САЩ, Япония и Норвегия.

 

 

 

Източник : / https://pzdnes.com


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!