21 февруари 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Антикризисни мерки: 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите, облекчения за семейства с деца

hlyab..

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Приетите мерки са на база общите ни виждания като коалиция, че, когато става дума за стандарта на живот на българите, за овладяване на кризата, ние сме единни, заяви днес на брифинг премиерът Кирил Петков:

„Целта е подкрепа за най-уязвимите от ефекта на инфлацията, младите семейства с деца, както и фокусиране върху горивата и ел. енергията“.

Мерките са на обща стойност от 2 милиарда лева, посочи Петков.

Пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Така няма да е необходимо да се плащат добавките от 60 лв. и ще има допълнително индивидуално процентно увеличение.

По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

От 1 юли минималната пенсия вече ще бъде 467 лв

„Всички пенсионери ще получат своята Covid добавка като постоянна част от размер на своята пенсия – тези 60 лв. стават част от тяхната пенсия, и допълнително качваме 10% на всяка пенсия“, каза още премиерът.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев допълни:

„От 1 октомври има вдигане на тавана, така че той да е равен на максималния осигурителен доход – таванът става 3400 лв. на пенсиите и той ще се движи с максималния осигурителен доход, защото това е честно и това правилният начин“.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан. Отстъпката няма да е лимитирана в литри:

„Ограничения от 50 л няма да има, ще има ограничения на типа гориво, за което се дава отстъпката – то се дава само А95 без добавки и дизел без добавки. Има два варианта, които предстои да се доуточнят със самите бензиностанции – единият е да се издава фактура на физическо лице и съответно така да се администрира. Другият – да се администрира по служебен път с допълнителна информация към НАП“, каза още Василев.

 

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова коментира: „Нулева ставка на ДДС върху хляба засяга всяко българско семейство и ще стигне до всеки дом и до всяко домакинство“.

 

Няма разчет обаче колко ще поевтинее хлябът.

Асен Василев заяви: „Цената зависи от производителите и търговските вериги, както знаете те сами си определят цената“.

Парите за ваучери се вдигат от сегашните 1 млрд. на 1,2 млрд. лева. „Могат да се използват и за плащане на енергия, да бъдат използвани за посещения на културни институции“, посочи Нинова.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година.

От „Има такъв народ“ изразиха резерви към мерките, защото все още не са получили достатъчно данни за въздействието им върху отделните уязвими групи.

От опозицията критикуваха мерките. Според ГЕРБ те имат за цел да решат кризата в управлението, а не кризата с инфлацията. Според ДПС мерките са закъснели и без фокус.

От „Възраждане“ се обявиха за намаляване на ДДС върху всички хранителни стоки.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!