28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

За 75-ти път Алекова седмица

cvete pametnik

За 75-и път ще се проведе Алековата седмица. Сега тя е посветена на 159 години от рождението на Алеко Константинов, 125 години от неговото убийство и 112 години организирано туристическо движение в град Пазарджик. И тази година, заради пандемията, тя ще премине в съкратен вид, поясниха организаторите от ТД „Алеко”.

Снимка : peshteraprim

Както всяка година и този път ТД”Алеко” и Община Пазарджик като домакини осигуряват организация, награди, транспорт и водачи до изходните места на проявите.Хижа „Добра вода” очаква своите посетители, като за организираните туристи ще има намаление от 30 %.

„На 11 май през 1897 година е убит Алеко Константинов по погрешка на пътя Пещера – Пазарджик и от следващата година пазарджишката общественост организира национално поклонение и честване на големия българин, припомня секретарят на ТД „Алеко” Ирина Харалампиева. Днес продължаваме традицията – на 11 май – 12.30 ч. Пред паметника на Алеко в парк- остров “Свобода“ каним всички желаещи да поднесем цветя и да си спомним за Щастливеца.

На 15 май ще се проведе Алековата неделя, която ще започне в 8.30 ч. с поднасяне на цветя на паметника на Алеко в парк –остров „Свобода“ с участие на ТД ”Алеко” , граждани и гости на Пазарджик. От 9.00 ч. е тръгването с автобус от входа на „Острова” към  Лобното място на Алеко на пътя Пазарджик – Радилово – Пещера, където в 10.00 ч. ще се проведе Тържествено поклонение от гражданите и гостите на Пазарджик.

След това честванията продължават на хижа „Добра вода“ с тържествена литературно-музикална програма и награждаване на участници и активисти на туристическото движение.

В рамките на седмицата и след това се организират няколко туристически похода от членове на ТД „Алеко“, както и предстоящия туристически маратон „Алеко-100 км за 24 ч“, отложен за м. септември и планираната ежегодна екскурзия до родния град на писателя и общественик – град Свищов.

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.cross.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!