26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:12, 7 май 20221min

Отбелязваме международния ден на радиото и телевизията

studio radio

Днес е Международният ден на радиото и телевизията. На 7 май 1895 г. Александър Попов представя своето откритие – радиоприемникът. Осъществено е първото безжичното предаване на съобщение на разстояние.

През 1907 г., според договор между българското и руското правителство, до село Франга (днес Каменар), северно от Варна, започва работа първият български безжичен телеграф. През лятото на 1911 г. на борда на крайцера „Надежда“ започва да работи радиостанция. А на 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга. Тя която „служи за приемане и предание на телеграми от странство и България“.

Впоследствие, радиото навлиза в масова употреба и в България, като става едно от основните средства за далекосъобщения. В много страни обаче се оспорва първооткривателството на Попов за сметка на италианеца Гулиелмо Маркони. Той е носител на нобелова награда за физика през 1909 г, но името му се свърза и с членството във фашистката партия на Мусолини.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!