18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:04, 4 май 20221min

Отбелязват годишнина от рождението на Гунди

pametnik gundi

Днес се навършват 79 години от рождението на иконата за поколения левскари Георги Аспарухов-Гунди. „Синята“ легенда остава в паметта на поколенията не просто като велик футболист, но и като явление за спортната общественост и цяла България.

От 15:30 часа представителният отбор на Левски, треньори, ръководители, представители на школата на клуба, ветерани, привърженици и служители ще поднесат цветя и венци пред паметника на Георги Аспарухов пред Сектор А на стадиона.

За кариерата на Гунди е написано и казано всичко, а победите и попаденията с Левски и националния отбор ще се помнят винаги. Той бе и остава всенароден любимец. Накара няколко поколения футболисти да изучават магията на стила му и да се възхищават на майсторството. Той роди мита за красотата на играта. Георги Аспарухов е явление, надхвърлящо границите на играта футбол, защото в него хората са виждали и виждат нещо необикновено. Една искра, хранеща духа, носеща усмивка, упование и надежда. Еманация на разбирането за човек.

За националния отбор на България Гунди има 50 мача и 19 гола. Георги Аспарухов е участник на три световни първенства, а през 1999 г., бе обявен за „Футболист на ХХ век на България“.

Легендарният нападател загива трагично в катастрофа край Витиня на 30 юни 1971 г., заедно със своя приятел и съотборник Никола Котков.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!