25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:40, 3 май 20221min

Пазарджишки архитекти против боядисването на мраморния Младежки дом

оblik mlad dom paz-k nedovolstvo arhitekti

Пазарджик. Пазарджишки архитекти изпратиха гневно писмо до местните общински съветници и гражданите, в което се противопоставят на според тях поредната груба намеса, в градската среда и архитектурния образ на сградата на „Младежки дом – Пазарджик“ при дейности, извършвани по време на „текущ ремонт“ на фасадите.

Става въпрос за новата визия на Младежкия дом, както обясни кметът на общината Тодор Попов, която предвижда мраморното здание да бъде оцветено в различни нюанси. Това ще е една шарена изненада на Празника на Пазарджик, защото Младежкият дом трябва да носи позитивизъм и радост, да е цветен, интересен, слънчев и светъл и да се харесва на младите, заяви кметът Попов. Ярките цветове-жълто, червено, синьо, зелено и т.н. обаче не са в унисон с останалите сгради от архитектурния ансамбъл в района, категорични са от колегията на архитектите в града.

Сградата на Младежкия дом се намира в идеалния център на град Пазарджик и със своя силует участва в оформянето на пространствената рамка на площад „Константин Величков“, заедно със сградите на художествената галерия, бившия профсъюзен дом и театъра. Посредством своите обеми, използвани материали и ритъм на фасадните елементи, те подчертават сградата символ на гр. Пазарджик – Старата поща с нейната часовникова кула, коментира председателят на колегията на архитектите арх. Петър Мурджев.

Той припомни, че сградата е построена в периода 1967-1971 г. и се простира на площ от около 1600 кв.м на три етажа, като функционално включва зрителна зала за 450 места, студиа и зали за музикални, танцови и изобразителни изкуства. В партера му са разположени и помещения за кафе-сладкарница и зали за ритуални дейности (кръщенета и граждански бракове).

За оформянето на фасадите са използвани устойчиви естествени материали – колоните са облицовани с велинградски полиран мрамор, а стените с русенски варовик.

Младежкият дом заедно със сградите на Община Пазарджик, Областна управа, бившата проектантска организация, всички с обща стилистика строени във втората половина на XX век, оформят културния, обществен и делови център на Областния град.

В непосредствена близост са и сгради, обявени за недвижима културна ценност, като старата баня и сградата на Банка ДСК. В прилежащата облагородена и озеленена територия, пред фасадите на сградата, се експонират скулптурни фигури дарени от известния пазарджишки скулптор проф. Величко Минеков. Архитектите описват като странни и нелогични действията на община Пазарджик, която без представен пред специалисти и общественост проект, реализира настоящата груба намеса в архитектурния образ на сградата.

Директно върху каменната облицовка се изпълнява с бои, в над двадесет различни цвята, оформление тип „графити“ по цялата площ на фасадните плоскости, колони, козирки и тавани над колонадата. Това представлява агресивно неуважение спрямо авторите на сградата и идеята им за нейното цветово и обемно възприятие. Архитектурната колегия предлага на Общинския съвет на гр. Пазарджик да вземе решение, с което да задължи Общинската администрация да почисти и възстанови оригиналния вид на фасадите на сградата на Младежки дом – Пазарджик. Освен това общинските съветници трябва да изискват работата по обществено значими обекти в град Пазарджик да става, след провеждането на архитектурни конкурси и след широко обществено обсъждане, както и да се изготви Наредба за градската среда. Новата“ визия“ на Младежкия дом не срещна одобрението и на десетки граждани, които изразиха остро възмущението си в групи в социалната мрежа и искат да се върне предишния облик на емблематичното здание в центъра на града.

 

 

 

 

 

Източник : / https://offnews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!