01 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Славия Златанова :Честит празник, ченгелевци!

pghvt....

Пещера. Днес празнуваме. В тези тежки, неспокойни дни ние, ченгелевци, се поздравяваме за 79- тата годишнина от създаването на нашето училище. Поздравяваме се за успеха, за куража, за волята, с която отстояваме честта си на образователна институция. И с основание!

ата. Уникално със своята история и с превратностите , през които преминава и с трудностите, които е принудено да преодолява. И не само оцелява, а даже се развива, върви напред и нагоре, разширява обхвата на своите дейности, в крак с най-новите тенденции в образованието и обществените отношения. Създадено като стопанско училище през 1943 година, по- късно става водещото в България за подготовка на специалисти по тютюна ( тогава приема името на Атанас Ченгелев – агрономът, поставил тютюнопроизводството на научни основи).

Дълги години то е Техникумът, прославил името на Пещера из цялата страна, притегателен център за хора, които желаят да придобият престижна професия, дало възможност на ученолюбиви младежи да станат успешни специалисти. Ще си позволя тук да спомена албанските младежи, завършили тук през 1959 година, които дойдоха на посещение през 2015 година, вече старци, организирани от професора по стопански науки и бивш заместник-министър на земеделието на Република Албания г-н Лазар Хаджинасто .
Тези побелели старци с бастуни, в присъствието на тогавашната посланичка на своята страна, нейно превъзходителство г-жа Анита Шакири, плакаха, когато аз, родена една година след тяхното завършване, ги посрещнах със звънеца в ръка. Плакаха, когато седнаха на чиновете и на силно завален български казваха, че това училище е определило житейския им път и ги е направило истински европейци в тяхната малка и изостанала страна. И министърът на земеделието Мехмед Дикме, и всички големи специалисти на Биовет АД , и университетски преподаватели, и учени, лекари, агрономи, банкери, кметове, и още, и още… през всички изминали години! И всички, които с гордост се наричат ЧЕНГЕЛЕВЦИ и казват : „НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!“
Смело можем да кажем, че нашето училище е най- доброто училище. То дава образование и професия, със своите възможности осигурява успешната социална адаптация на своите възпитаници. Най – доброто е, защото се бори! Излиза насреща на политически трусове, на демографски срив, на социални и икономически кризи, изпада от полезрението на редица власти, неведнъж става заложник на нечии амбиции. Но излиза, успява, има го! И всичко това е благодарение на усилията на хората, които работят в него – учителите и служителите!
Доброто училище се прави от добри учители. Бъдете благословени!
79 години са много, това в човешкия живот е старост. Но за едно училище не е ! Заради ятата млади хора, които постоянно влизат и излизат, които го изпълват и му дават ВЕЧНА МЛАДОСТ. А младостта е радост и надежда, младостта е бъдеще и перспектива!
На многая лета!
Славия Златанова Григорова –
директор на Професионална гимназия „Атанас Ченгелев“ гр. Пещера
29 април 2022 година

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!