29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Храм „Свети Йоан Предтеча“ зове за помощ

bracigovo

Брацигово. Символът на Брацигово, камбанарията към храма „Свети Йоан Предтеча“ се нуждае от спешен ремонт, съобщиха от Църковното настоятелство. Светинята е построена от майстор Иван Драгов през 1884 – 1886г. Тя е построена преди Айфеловата кула от самобитен архитект и строител, направил изчисленията така, че 136 години по-късно тя още да напомня за Брациговската архитектурно – строителна школа.

Със своето основно решение и с общата си архитектурна композиция, камбанарията принадлежи към възрожденската архитектура, но по детайл и украса тя е възприела някои навлезли след Освобождението влияния на съвременната западноевропейска и руска архитектура. Дълго време тази камбанария е най-високата сграда на Балканския полуостров. Тя успява да остане непокътната по време на Чирпанското земетресение през 1928 г., единствената ѝ повреда е напукване на мазилката.
Кулата била замислена по-ниска, но по време на строежа Иван Драгов променил проекта и я издигнал по-висока. При строежа ѝ друг майстор се присмял на Иван Драгов, че има слаба пукнатина на първия кат на сградата и тя ще падне. Майсторът залепил цигарена хартийка на пукнатината и след като на другия ден видял, че тя все още е там весело подвикнал на калфите: „Не падиня, не падиня!“ Нещо повече, той смятал да я прави двуетажна, но заради присмеха, когото отнесъл сложил още два етажа. Така днешната камбанария е висока тридесет метра.
„Камбанарията има една характерна конструктивна особеност. Стените на долните два етажа са каменни и много дебели, останалите два етажа са иззидани с тухли. Камбанарията е окачена на самостоятелна дървена конструкция, стъпваща върху каменните зидове на границата между камъка и тухлата.

По такъв начин тухлените зидове носят само паянтовия купол, който е горен завършек на камбанарията. Това умело устройство, израз на зряло техническо майсторство, осигурява вертикалното тяло срещу големите хоризонтални сили, които биха са получили при земни трусове. Силните земетресения, на които е бил подложен този район, досега не са се отразили неблагоприятно върху здравината на камбанарията.

Височината на отделните полета намалява, но те са все по-сложно и по-богато разработени. Най-долната част е без отвори, на втория етаж има 4 прозореца, а на третия и четвъртия – по 8. Прозорците имат различна форма. Корнизите, които ги делят, също се променят от по-прости към все по-сложни.

Отношението между първите два и вторите два етажа, без купола, е точно 3:2. Етажите отделно са в отношение 3:2:2:1. Така с помоща на прости аритметични отношения известният майстор Иван Драгов успял да изгради архитектурна композиция, чийто отделни части са свързани в хармонично единство.“ – пишат арх. Пею Бербенлиев и Владимир Пъртъчев в „Брациговските майстори строители“.

За да се направи ремонта на часовниковата кула – камбанария са необходими 10 000 лв.

 

 

 

 

 

Източник : / https://pzdnes.com


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!