03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

7 500 лв. спечели по проект ДГ „Деница”в Пещера

deca

Пещера. 17 проекта на Общини, Кметства, училища и детски градини от област Пазарджик ще получат финансиране в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда 2022“ и обявения от МОСВ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) конкурс на тема „Обичам природата и аз участвам“, съобщиха от РИОСВ.

7500 лева ще получи ДГ „Деница”в Пещера.

Снимка : личен архив
Преки бенефициенти на проекта са всичките 101 деца посещаващи детската градина, а също и педагогическия и помощен персонал на детското заведение.

„С настоящия проект имаме намерение да стартираме и въведем нови обучителни дейности в детската градина, чрез ползване на детски микроскопи за наблюдение на микроорганизми, и телескопи за наблюдение на птици и други природни обекти.“, каза Верка Климентова – директор на детското заведение.  Чрез обособядане на лаборатория и обсерватория на открито децата чрез задаване на задачи да нарисуват, аранжират с магнитни фигури върху магнитна дъска,  разкажат или сравнят видяното с помощта на микроскопа или телескопа, ще развият наблюдателност, развитие на логическото мислене, речта и способността да сглобяват сложни изречения, и  да формират  речева култура .

Децата ще наблюдават, изучават, рисуват животните и растенията. Ще отглеждат  хербаризират различни растения /предимно билки/, които хербарии ще бъдат аранжирани върху две табла, а рисунките ще бъдат излагани в съществуващата «Картинна галерия». Ще се сформират Зелени патрули и при ползване на телескоп, децата ще бъдат обучавани да наблюдават поведението на учениците от училището, което е в съседство с детската градина, да откриват «нарушителите» и да сигнализират на възпитателите си.  Екипите, открили най-много нарушители ще бъдат морално поощрявани.

Според Климентова, закупуването на термометър и монтирането му на видно място ще даде възможност за обучаване на децата не само да научат цифрите, но и да следят и записват в дневник температурите в определен час от деня. Чрез воденето на дневник децата ще научат за един от компонентите на околната среда – въздухът и за влиянието на слънцето за дневните колебания в температурата на въздуха.

Целта на проекта е приобщаване на децата и създаване у тях на грижовно отношение към природата и нейното опазване

По проекта се предвижда доставка и монтаж на беседка, велоергометър, метална дъска за стена ще бъде използвана да пресъздаване на наблюденията и провеждане на занятия от общообразователната програма. Ще бъде монтирано табло за излагане на хербарии във фоайето на детското заведение.

След направените ремонтни работи, и дейности, дворът на детската градина ще придобие нов облик и ще се превърне в уютно място за обучения и игри. „С реализацията на тези дейности ще се даде възможност за допълване  учебната програма на детската градина и на  цялостната стратегия за развитие на екологично възпитание и отговорности у младите хора в насока опазване на природните ресурси на страната ни.“, аргументира се верка Климентова.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!